Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Από τις ελληνικές τράπεζες η μεγαλύτερη χρήση των TLTROs της ΕΚΤ, στο 14% του ενεργητικού τους - Οι κίνδυνοι

Moody's: Από τις ελληνικές τράπεζες η μεγαλύτερη χρήση των TLTROs της ΕΚΤ, στο 14% του ενεργητικού τους - Οι κίνδυνοι
Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει η χρήση των πράξεων διευκόλυνσης χρηματοδότησης (TLTROs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρει ο οίκος Moody's, καθώς διαμορφώνεται στα 2,2 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, από περίπου 600 δισ. στα τέλη του 2019.
Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 6% του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, από περίπου 2% στα τέλη του 2019.
Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010.
Αυτό αντικατοπτρίζει την αρχική ανάγκη αυτών των τραπεζών για στήριξη ρευστότητας κατά την κρίση του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ για την περίοδο 2010-2012 και την επακόλουθη εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για τη στήριξη της αύξησης των δανείων, αναφέρει η Moody's.
Εικόνα

Από τις ελληνικές τράπεζες η μεγαλύτερη χρήση των TLTROs

Από τον Μάιο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες σε σχέση με τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία, με τα κεφάλαια των TLTROs να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.
Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα τραπεζικά συστήματα που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει ελάχιστα τις πράξεις TLTRO, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Γαλλία, τη Γερμανία, στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, έχουν αυξήσει σημαντικά το δανεισμό τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειστές αποδέκτες TLTRO σε απόλυτους όρους, με συνολικό χρέος άνω των 450 δισ. ευρώ, ή
4% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος.
Οι ιταλικές τράπεζες ακολουθούν με δανεισμό άνω των 440 δισ. ευρώ, ακολουθούμενοι από τις γερμανικές και τις ισπανικές με δανεισμό περίπου 420 δισ. ευρώ και 290 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Εικόνα

Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Ο δανεισμός των τραπεζών από τα TLTROs προσδίδει ένα μοτίβο μακροπρόθεσμης εξάρτησης από τη φτηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Και όπως εξηγεί, αυτό μειώνει τη διαφοροποίηση χρηματοδότησής τους και μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους καθυστέρηση στην αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής κερδοφορίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ουσιαστική χρήση των κονδυλίων TLTRO μπορεί να κάνει τις οικονομικές μετρήσεις των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικές της πραγματικής τους θέσης.

Τα κίνητρα κέρδους αυξάνουν τη χρήση των TLTROs

Όπως αναφέρει η Moody's, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο δανεισμού μέσω TLTRO σε -100 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος ενός πακέτου υποστήριξης που σχετίζεται με την κρίση του κορωνοϊού.
Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να κερδίζουν χρήματα επανακαταθέτοντας δάνεια TLTRO στην ΕΚΤ.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's αυτή η στρατηγική θα δημιουργήσει πάνω από 20 δισ. ευρώ έσοδα για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ το 2021.
Με άφθονη ρευστότητα χάρη σε μια πανδημία που οδήγησε και στην αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση των κερδών παρά τη ρευστότητα ή η χρηματοδοτική στήριξη είναι το κύριο κίνητρο για δανεισμό μέσω TLTRO για τη συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών.
Προς το παρόν η Moody's, δεν βλέπει την υψηλή χρήση των TLTRO ως ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης.
Η εμπιστοσύνη στα TLTRO περιορίζει τη διαφοροποίηση χρηματοδότησης και μπορεί να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης