Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσό των TLTROs – Η ζήτηση θα μετριαστεί μελλοντικά

tags :
DBRS: Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσό των TLTROs – Η ζήτηση θα μετριαστεί μελλοντικά
Η DBRS σχολιάζει τη ζήτηση ρεκόρ για τα TLTROs
Η ζήτηση από πλευράς ευρωπαϊκών τραπεζών για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης των TLTROs (targeted long-term refinancing operations) εκτοξεύθηκε σε επίπεδο – ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει η DBRS.
Βέβαια, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναμένει μετριασμό της ζήτησης στο κοντινό μέλλον.
«Το 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν ειδικές πράξεις προκειμένου να βοηθήσουν την υποστήριξη των τραπεζών και την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πριν από αυτό, οι κεντρικές τράπεζες προσέφεραν πράξεις αναχρηματοδότησης μόνο διάρκειας 90 ημερών, με ειδικές περιπτώσεις όπου θα προσέφεραν μεγαλύτερες πράξεις 180 ημερών.
Κάθε κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει διαφορετικές ενέργειες για την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην Ευρώπη, μία από τις κύριες πηγές έκτακτων μέτρων ήταν η επέκταση των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει πλέον εισέλθει στο τρίτο πρόγραμμα TLTRO.
Την περασμένη εβδομάδα, στις 18 Ιουνίου 2020, η ΕΚΤ υπέβαλε προσφορά για εγγραφές στο τελευταίο TLTRO, με λήξη 1099 ημέρες στις 28 Ιουνίου 2023.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα ρεκόρ ζήτησης 1,308,4 τρισεκ. ευρώ που διατέθηκαν για 742 αιτούντες.
Η κατανομή υπερβαίνει το ποσό των 529,5 δισεκ. ευρώ που διατέθηκαν τον Μάρτιο του 2012, και είναι ακόμη μεγαλύτερο από τα 1,0187 τρισεκ. ευρώ που διατέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Μαρτίου 2012. (…)
Είναι αξιοσημείωτο να δούμε τον αριθμό των αιτούντων που συμμετέχουν σε αυτές τις συναλλαγές.
Οι 742 πλειοδότες στο τελευταίο TLTRO είναι πολύ περισσότεροι από τις προηγούμενες προσφορές που χρονολογούνται από το 2012.
Ο υψηλότερος αριθμός αιτούντων ήταν για την κατανομή του Ιουνίου 2009 ύψους 422,4 δισεκ. ευρώ, όταν 1.121 συμμετέχοντες στην αγορά υπέβαλαν προσφορά για την κατανομή.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η προσφορά περιορίστηκε σε λιγότερους από 200 πλειοδότες, με το πιο πρόσφατο υψηλό τον Μάρτιο του 2017 με 474», αναφέρει ο οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης