Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την παράλλαξη Delta - Καθυστερούν εμβολιασμοί και ανάπτυξη

Deutsche Bank: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την παράλλαξη Delta - Καθυστερούν εμβολιασμοί και ανάπτυξη
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η επιβράδυνση στους εμβολιασμούς θολώνει την ανάκαμψη στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας κρούει η Deutsche Bank, με την ανάπτυξη να τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της παράλλαξης Delta και της ισχυρής ευπάθειας των εγχώριων επιχειρήσεων απέναντι στην Covid.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τη βελτίωση που σημειώθηκε στις περισσότερες χώρες σε ό,τι αφορά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού το β’ τρίμηνο του 2021, στα στοιχεία σε ολόκληρη την επικράτεια της ΟΝΕ δείχνουν ευρεία διασπορά της παράλλαξης Delta.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, κατά μέσο όρο, η τάση, ως προς την Covid, στη ζώνη του ευρώ τείνει να ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με μια καθυστέρηση 5-6 εβδομάδων.
Τι δύο-τρεις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, η τάση αρχίζει να εντείνεται.
Βέβαια, από την άλλη, στις περισσότερες χώρες οι νοσηλείες παρουσιάζουν αισθητή μείωση, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το καθυστερημένο μοτίβο, όπως αναφέρει η γερμανική επενδυτική τράπεζα, αντικατοπτρίζει το γεγονός πως η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού έχει πλέον επικρατήσει.
Παρότι η αύξηση των κρουσμάτων εντός της ΕΕ είναι γενικευμένη, υπάρχει μεγάλη διακύμανση σε ό,τι αφορά την έντασή της.
Για παράδειγμα, κράτη όπως η Γερμανία και η Ιταλία παρουσιάζουν μέτρια άνοδο, έναντι πιο δραματικών αυξήσεων στην Ισπανία και πιο πρόσφατα στην Ολλανδία.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο ως προς αυτό παίζει και η πρόοδος των εμβολιαστικών προγραμμάτων, με χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο να έχουν εμβολιάσει σχεδόν το 100% του πληθυσμού τους και χώρες όπως η Ελλάδα να αποτελούν ουραγό ως προς την πληθυσμιακή κάλυψη.
1_80.JPG
Ζητήματα από την επιβράδυνση των εμβολιασμών

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η επιβράδυνση στους εμβολιασμούς εγείρει ερωτήματα.
Για παράδειγμα, η εστίαση και ο κλάδος της φιλοξενίας, π.χ. στην Ελλάδα, αναμενόταν να στηρίξει τα έσοδα, ωστόσο η περιορισμένη ζήτηση για εμβόλια αλλάζει τα δεδομένα.
Eιδικότερα, στη χώρα μας, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, το 70,3% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μία δόση, ενώ μόλις το 67,1% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
2_76.JPG
Με άλλα λόγια, υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, είναι πιθανό να μην υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης.
Επίσης, όσοι δεν ξεκίνησαν τη διαδικασία εμβολιασμού στα μέσα Ιουλίου είναι απίθανο να έχουν τη δυνατότητα πράσινου πιστοποιητικού πριν από τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία, εξαρτάται άμεσα από τον Τουρισμό, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την ευρεία εξάπλωση της παράλλαξης Delta, προσθέτει αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές ανάκαμψης.
Μοναδικό φωτεινό σημείο η χρήση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ, που αναμένεται να βοηθήσει στην εξομάλυνση των τουριστικών ροών εντός της ΕΕ φέτος.
Ωστόσο, λόγω της σχετικά μεγάλης εξάρτησης της Ελλάδας από επισκέπτες εκτός ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιπροσώπευαν σχεδόν το 20% του διεθνούς τουρισμού πριν από την Covid), το όφελος από αυτό θα είναι περιορισμένο.
Επισημαίνεται πως το τουριστικό πλεόνασμα της Ελλάδας φαίνεται να μειώνεται.
3_58.JPG
Η παράλλαξη Delta καθυστερεί την κανονικότητα

Το πόσο μπορεί η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα παραμένει αβέβαιο.
Σύμφωνα με την Deutsche θα προκαλέσει επιβράδυνση στην πορεία προς την ομαλότητα.
Ενθαρρυντικό σημάδι είναι το γεγονός ότι προσβάλλει κυρίως νέους, οι οποίοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν – κάτι που αποδεικνύεται και από ρυθμό μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, όμως, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν κρίνονται επαρκή για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη της ευρωζώνης αρχίζουν σταδιακά να επιτυγχάνουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο αυτό γίνεται με προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση, η τάση αύξησης των κρουσμάτων παραμένει ελαφρά ανοδική, οπότε αναμένεται ομαλοποίηση από το επόμενο τρίμηνο.
Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να τρέξει με +2,9% το γ’ τρίμηνο του 2021 και +1,6% στο δ’ τρίμηνο του 2021, με την Ελλάδα να μην αποκλίνει ιδιαίτερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης