Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclay’s, Citigroup: Τέλος το πάρτι στις αγορές, ετοιμαστείτε για ένα ασταθές καλοκαίρι

Barclay’s, Citigroup: Τέλος το πάρτι στις αγορές, ετοιμαστείτε για ένα ασταθές καλοκαίρι
Το μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να περιπίπτει σε «σκληρές» ατραπούς, αναφέρουν οι Barclay’s και Citigroup
Σχετικά Άρθρα


Το πάρτι στις αγορές, με τα ιστορικά υψηλά και τις διογκωμένες αποτιμήσεις, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του, όπως αναφέρουν οι Barclay’s και Citigroup, προειδοποιώντας τους επενδυτές να αναλαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο το οποίο, όμως, θα πρέπει να αντισταθμίζουν με φθηνή μεταβλητότητα.
Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς λόγω και της νέας, εξαιρετικά μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, το μακροοικονομικό περιβάλλον αρχίζει να περιπίπτει σε «σκληρές» ατραπούς, με την ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη να διογκώνεται, όπως επισημαίνει η Barclay’s.
Σε πρόσφατη έρευνά της, η βρετανική τράπεζα συνέστησε στους πελάτες της, αλλά και στους επενδυτές γενικότερα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τον όποιο κίνδυνο.
«Ο συνδυασμός δεδομένων δεν προμηνύει άλλες θετικές εκπλήξεις, με τις ελλείψεις στην προσφορά πρώτων υλών να προκαλούν σκεπτικισμό και απαισιοδοξία.
Σε αυτή την κατάσταση συμβάλλουν και οι περιορισμοί τους οποίους έχει επιβάλει η Κίνα σε διάφορες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η παράλλαξη Δέλτα» αναφέρει ο αναλυτής του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Εric Caou.
Όπως τόνισε, οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και η φούσκα στις αγορές χρηματιστηριακών αξιών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, αποτελούν σαφή δείκτη δυσοίωνων εξελίξεων.
«Τα χρηματιστήρια μέχρι στιγμής τα πάνε πολύ καλά, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο το reflation trading φτάνει στο τέλος του και η εναλλαγή τάσης θα ρίξει πολλούς από το ροζ συννεφάκι στο οποίο βρίσκονται».
Το φετινό καλοκαίρι, από άποψη ρευστότητας, είναι αδύναμο, αναφέρει ο Caou, ενώ παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες στέλνουν μεικτά σήματα, πότε επέκτασης και πότε σύσφιξης, μπερδεύοντας τους επενδυτές.

Ένα «ασταθές καλοκαίρι»

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέτασe τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προέβλεψε δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2023.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε έναν πολύ πιο αισιόδοξο τόνο.
Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει δείξει την ετοιμότητα, ενθαρρύνοντας πραγματικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η Barclays πιστεύει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να κάνουμε λόγο για το τέλος του κύκλου ή να δούμε έναν συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, δηλαδή στασιμοπληθωρισμό.
«Ωστόσο, με την αγορά να έχει προ πολλού προεξοφλήσει εμβόλια, επανεκκίνηση και δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ένα ασταθές καλοκαίρι», δήλωσε ο Cau.
Ενώ τα εμβόλια Covid μειώνουν τους νεκρούς και τους νοσηλευόμενους, η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές, δήλωσε η Barclay’s.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, σύμφωνα με την Barclay’s, θα πρέπει να επεναξετάσουν τη στάση τους, κάνοντας κινήσεις που ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο, επενδύοντας σε φτηνή μεταβλητότητα ως αντιστάθμιση».

Τελευταία ευκαιρία για τις μετοχές αξίας, αλλά με προσοχή…

Σε έρευνα την οποία πραγματοποίησε η Citigroup για τους θεσμικούς πελάτες της, επεσήμανε ότι οι επενδυτές έχουν μέχρι στιγμής σαφή προτίμηση στις μετοχές αξίας, δηλαδή τις μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τον οικονομικό κύκλο, π.χ. τράπεζες, Ενέργεια κ.λπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να υπάρξει ένα ακόμη τέτοιου είδους ράλι είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Tobias Levkovich, με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται με 40% μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιουνίου 2021, απαιτείται επανεξέταση κινδύνου-ανταμοιβής.
«Σε ό,τι αφορά τις αγορές, σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης βραχυπρόθεσμα γύρω στο 10%.
Πάντως, πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου με τους οποίους μιλάμε είναι ολοένα και πιο αισιόδοξοι, υποδηλώνοντας ότι το ποιοτικό σκηνικό συγχρονίζεται καλά με τους ποσοτικούς δείκτες μας» δήλωσε ο Levkovich.
«Ενώ το ERP έχει πέσει από τα υψηλότερα επίπεδα πέρυσι, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αυξημένοι, καθώς οι φιλικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας έχουν κόστος και οι επενδυτές το γνωρίζουν», δήλωσε ο Levkovich, καταλήγοντας:
«Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων συνεπάγεται ότι οι προβλέψεις της Fed ή της ΕΚΤ για διαρκή επέκταση του ΑΕΠ δεν είναι ιδιαίτερα επιτακτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης