Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Πώς επηρεάζει η παράλλαξη Delta τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

UBS: Πώς επηρεάζει η παράλλαξη Delta τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Δέλτα τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Νέες προκλήσεις τόσο για το ελληνικό όσο και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την αύξηση ή μη των κόκκινων δανείων (NPLs) επιφυλάσσει η παράλλαξη Delta της Covid 19, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ελβετική τράπεζα UBS.
Ειδικότερα, η εμφάνιση της παράλλαξης Delta του κορωνοϊού προοιωνίζεται ότι η επίτευξη ανοσίας της αγέλης εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο.
Ο αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων, δε, σημαίνει ότι, ακόμα και αν υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι 100% αποτελεσματικό, θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 80% - 90% του πληθυσμού μιας χώρας ώστε να επιτευχθεί ανοσία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η UBS, τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό ανάχωμα στις νοσηλείες, καθώς μάλιστα η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας είναι μια κρίσιμη παράμετρος που υπαγορεύει εάν οι οικονομίες θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτές ή θα επιστρέψουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Προς το παρόν, η ανησυχία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Στο μεταξύ, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων έχουν, ως επί το πλείστον, αρθεί.
Σύμφωνα με τη UBS, χρέος 877 δισ. ευρώ, είτε αυτό αφορούσε εταιρείες είτε νοικοκυριά, είχε υπαχθεί σε αναστολή πληρωμής τόκων ή κεφαλαίων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
Επιπλέον, το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που τελεί σε καθεστώς moratorium είναι μόλις 1,1%.
Η Γερμανία (0,1%), οι Κάτω Χώρες (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, ενώ η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στις καλύτερες θέσεις εντός της ΕΕ.
Χαρακτηριστικά, από την άλλη, υστερούν η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%).
α_4.JPG
Ποιοι τομείς είναι πιο ευάλωτοι και η πορεία των NPLs

Τα NPLs των τραπεζών μειώνονται, παρά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στους τομείς και τους κλάδους οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στην πανδημική κρίση, π.χ. Τουρισμός, Εστίαση, Φιλοξενία.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε περίοδο χάριτος, τα NPLs το α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά σε 3,9% (+0,6% σε επίπεδο τριμήνου).
Από την άλλη, αναφορικά με τα δάνεια που δεν απολαμβάνουν περίοδο χάριτος, τα NPLs αυξήθηκαν κατά 4,5% (+ 0,5%).
Οι δυο αυτές κατηγορίες, όμως, αποτελούν μόνο το 4,6% των συνολικών δανείων στην Ε.Ε.
Για τα δάνεια που δεν μπήκαν ποτέ σε καθεστώς αναστολής, τα NPLs στο α’ τρίμηνο μειώθηκαν στο 2,4% (μείωση 0,1%).
Έτσι, όπως υπογραμμίζεται από την ελβετική τράπεζα, τα NPLs τραπεζών, συνολικά, στο α’ τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στο 2,5% (-0,1%).
Σύμφωνα με τη UBS, σε ό,τι αφορά τα NPLs, δεν υπάρχει ουσιαστική «μόλυνση» από τους κλάδους που επηρεάζονται από την πανδημία προς τους οφειλέτες που δεν επηρεάζονται από την COVID.
Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα επηρεάζεται θετικά από την πώληση υφιστάμενων NPLs στην περιφέρεια της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Η μείωση των NPLs στη Μεταποίηση, στα Ακίνητα και στο χονδρικό / λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει την τάση αύξησης των κόκκινων δανείων στους κυρίως πληττόμενους κλάδους.

2_70.JPG

Συμπέρασμα

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των τραπεζικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σε αυτό το συμπέρασμα η UBS καταλήγει από δύο «δρόμους»:
α)Τα NPLs από τα δάνεια που τελούν σε καθεστώς αναστολής πληρωμής θα αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ, ήτοι στο ύψος του 6,8% (από 3,9-4,5%),
β)) Εάν κάποιος ότι δεν θα υπάρξει μείωση των NPLs για τα δάνεια που δεν βρίσκονται σε moratorium, τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν από 2,5% σε 2,7% - υπό την αίρεση, πάντα, ότι η παράλλαξη Delta του κορωνοϊού δεν θα φέρει τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ στα όριά τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης