Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Το μοντέλο της Ευρωζώνης είναι αποτυχημένο… και αυτό φαίνεται στη διαχείριση της κρίσης – Έρχεται νέα κόντρα Βορά - Νότου

JP Morgan: Το μοντέλο της Ευρωζώνης είναι αποτυχημένο… και αυτό φαίνεται στη διαχείριση της κρίσης – Έρχεται νέα κόντρα Βορά - Νότου

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι να συντηρήσουν χαλαρή τη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη

Ο συνδυασμός ενός μεγάλου κράτους πρόνοιας και των ιδιαιτεροτήτων του φορολογικού καθεστώτος, καθιστά τη δημοσιονομική θέση της Ευρωζώνης πιο ευαίσθητη σε κρίσεις, από ότι αλλού.

Αυτό αναφέρει η JP Morgan στη νέα της ανάλυση, συνυπολογίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να στηρίξουν τις οικονομίες μέσω της πανδημίας— όπως στήριξη της αγοράς εργασίας, επιχορηγήσεις και αναστολές φόρων σε επιχειρήσεις - έχουν αυξήσει προσωρινά την ευαισθησία στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.

Θα αυστηροποιηθούν εκ νέου οι δημοσιονομικοί κανόνες;

Η σταδιακή κατάργηση των μέτρων κατά της πανδημίας θα έρθει αργά ή γρήγορα, με την ανάκαμψη να δοκιμάζεται σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική της πολιτική.
Όπως εκτιμά η JP Morgan, η σταδιακή κατάργηση των κυκλικών υποστηρικτικών πολιτικών που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο 2020-21 θα έχουν μέγεθος έως 1,6% του ΑΕΠ.
Μετά από αυτήν την περίοδο, υπάρχει μόνο ένα μικρό μέρος σύσφιξης το 2022, αξίας περίπου 0,2% του ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την JP Morgan, η ώθηση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη (ή η δημοσιονομική ώθηση) θα είναι οριακά αρνητική μόνο το επόμενο έτος.

Τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι μόλις τελειώσει η πανδημία

Ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη δημοσιονομική πολιτική εάν η πανδημία τελειώσει, αλλά η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό, τι προβλεπόταν το 2022;
Θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να συντηρήσουν χαλαρή τη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη;
Σύμφωνα με την JP Morgan, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ναι, με βάση την ανάγνωση της ρητορικής των βασικών πολιτικών στην περιοχή.

Βόρειοι εναντίον Νοτίων

Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, μετά το 2022, τα βόρεια κράτη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Είναι σαφές ότι η δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ πέρασε μια σημαντική μετατόπιση κατά τη διάρκεια της ύφεσης COVID σε σύγκριση με την κρίση του 2010-12.
Υπήρξε επίσης μια παράλληλη αλλαγή στην ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ ενήργησε προκειμένου να προλάβει προβλήματα χρηματοδότησης.
Αλλά αυτό δεν έχει έρθει χωρίς κόστος.
Στη Γερμανία, το μανιφέστο του CDU για τις προσεχείς εκλογές είναι η άμεση επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, χωρίς να αποδυναμωθεί η ανάκαμψη.
Υπό το φως αυτών των θεμελιωδών αποκλίσεων, είναι δύσκολη η πρόβλεψη για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρει η JP Morgan.
Ωστόσο σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, υπήρξε μια διαρθρωτική μετατόπιση προς μια κατεύθυνση dovish στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο κύριων στρατοπέδων.
Αν η Γερμανία εξακολουθεί να εμφανίζεται ο ηγέτης των γερακιών - η οποία περιλαμβάνει την Ολλανδία και την Αυστρία στην ΟΝΕ και την Σουηδία και την Δανία στην ευρύτερη ΕΕ – αυτό που θα έχει σημασία θα είναι το περιεχόμενο της νέας γερμανικής κυβέρνησης (στο βασικό σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του CDU και των Πρασίνων).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης