Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA και DBRS βλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Θα ξεπεράσει το 5% το 2021, αποκλίσεις για το 2022

BofA και DBRS βλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Θα ξεπεράσει το 5% το 2021, αποκλίσεις για το 2022

Οι λόγοι των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων είναι σαφώς η πρόοδος σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η πρόοδος των εμβολιασμών και το άνοιγμα της οικονομίας

Μετά την DBRS, και η Bank of America προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς η πρώτη εκτιμά ότι η ανάπτυξη στο βασικό σενάριο θα είναι της τάξεως του 5%, ενώ η δεύτερη βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ στο +5,1%.

Οι λόγοι των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων είναι σαφώς η πρόοδος σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η πρόοδος των εμβολιασμών και το άνοιγμα της οικονομίας.

DBRS: Στο 3% η ανάπτυξη της Ελλάδας, στο δυσμενές σενάριο, στο 5% στο βασικό

Η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% στο βασικό.
Οι εκτιμήσεις στο βασικό σενάριο
Image

Οι εκτιμήσεις στο δυσμενές σενάριο
Image

Bank of America: Στο 5,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

Η Bank of America, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 5,1% ενώ το 2022 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 3,8% και το 2023 του 2,1%.
Όπως αναφέρει, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ενθαρρυντική, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται.
Capture_50.JPG
Οι καταλύτες της ανάκαμψης:
• Οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης και της σοβαρότητας του COVID-19.
Αυτό είναι καλό για την οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο 2021 και το 2022.
Ωστόσο, οι αναδυόμενες παραλλαγές του COVID-19 και η περιορισμένη διείσδυση εμβολίων σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους.
• Η ανεργία και η αγορά ακινήτων απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, υποστηριζόμενοι από επεκτατικές αποκρίσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
• Στις προηγμένες οικονομίες που οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα εργασίας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.
Ενώ αυτό φαίνεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, οι παρατεταμένοι περιορισμοί της προσφοράς θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον πυρήνα του πληθωρισμού και να προκαλέσουν αύξηση των προσδοκιών για τον μελλοντικό πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης