Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings για Ελλάδα: Aνάπτυξη 6,5% για το 2021 και 3,6% το 2022 - Δημοσιονομικός κίνδυνος τα NPLs

Scope Ratings για Ελλάδα: Aνάπτυξη 6,5% για το 2021 και 3,6% το 2022 - Δημοσιονομικός κίνδυνος τα NPLs
To δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2021 εκτιμάται στο -8,9%, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα
Ανάπτυξη +6,5% το 2021 και 3,6% το 2022 εκτιμά για την Ελλάδα ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, στην έκθεσή του «Sovereign Interim Outlook – June 2021», την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Scope, το σοκ που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για τη χώρα μας (BB / Positive) λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο ενός συνόλου πρωτοφανών μέτρων χαλάρωσης για την καταπολέμηση των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας, θα αποδέχεται το σύνολο των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων ως τον Ιούνιο του 2022, ενώ νωρίτερα είχε ήδη θεσπίσει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα για το πανδημικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων, το οποίο θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2022.
Μάλιστα, η Scope Ratings δεν αποκλείει περαιτέρω επέκταση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική αγορά χρέους – αν και η ΕΚΤ προσανατολίζεται προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της και τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης.
1_52.JPG
Ταμείο Ανάκαμψης

Τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται επίσης να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενσωματώνοντας τον θετικό τους αντίκτυπο, η Scope Ratings αναθεώρησε επί τα βελτίω το ελληνικό ΑΕΠ το 2021 κατά 2%, σε +6,5%.
Για το 2022 προβλέπεται επέκτασή του στα επίπεδα του +3,6%. 
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παραμένει χαμηλή και στο 1%.
Την ίδια στιγμή, το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει σημαντικά υψηλό, στο -8,9% επί του ΑΕΠ, με ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs) να απειλεί με νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 
Σε ό,τι αφορά το χρέος προς ΑΕΠ, ο οίκος εκτιμά πως και φέτος θα διατηρηθεί πάνω από το 200% και στο 208%, ενώ έως το 2066 προβλέπει μείωση στο 188%.
Η ανεργία το 2021 εκτιμάται στο 16,1%, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2020 (16,5%).

 Καταγραφή_79.JPG

Τέλος, η Ελλάδα διευκολύνεται από το γεγονός πως πλέον έχει ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές χρέους, με την απόδοση δεκαετούς ομολόγου να είναι κατά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.
Ενώ η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές βοηθά σημαντικά τη διαφοροποίηση των κρατικών πηγών χρηματοδότησης, οι εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνουν και την αύξηση του αποθέματος του ελληνικού χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το τμήμα του χρέους που βαθμολογεί δηλαδή η Scope, η οποία προς το παρόν διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της για της δράσεις αξιολόγησης, η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης