Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αύξηση 32 τρισ. το 2020 στο παγκόσμιο χρέος - Η πρωτιά της Ελλάδας και η υπενθύμιση του PSI+

Moody's: Αύξηση 32 τρισ. το 2020 στο παγκόσμιο χρέος - Η πρωτιά της Ελλάδας και η υπενθύμιση του PSI+

Η πολιτική υποστήριξη απέτρεψε μια κρίση χρέους στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τη Moody’s

Μία από τις λίγες πρωτιές της Ελλάδας παγκοσμίως είναι αυτή μεταξύ των χωρών που βίωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους τους μέσα σε μια δεκαετία.

Αυτό συμπεραίνεται από τη νέα ανάλυση της Moody’s σχετικά με το παγκόσμιο χρέος, με αφορμή το στοιχείο που δείχνει ότι αυτό αυξήθηκε κατά 32 τρισ. δολάρια το 2020 και θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2021.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, παρά την αύξηση των αθετήσεων υποχρεώσεων, η πολιτική υποστήριξη απέτρεψε μια κρίση χρέους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά η πανδημία και οι συνέπειές της θα προκαλέσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης χρεών.
Οι προηγμένες οικονομίες έχουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, αλλά θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις παραγωγικότητα, λόγω των δημογραφικών μεταβολών.
mo1_1.JPG

Ανισότητα και στο χρέος

Σύμφωνα με τη Moody’s, η πανδημία θα ωθήσει το δημόσιο χρέος στα υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα έχουν ήδη αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία.
Η πανδημία θα αναστέλλει την πρόοδο στους κοινωνικούς στόχους και θα προσθέσει στις υπάρχουσες προκλήσεις σε πολλές χώρες, όπως η αργή ανάπτυξη, οι χαμηλές επενδύσεις, η εξάρτηση από τις ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων και η ευπάθεια στις κλιματικές κρίσεις.
mo2.JPG

Αύξηση των χρεοκοπιών

Οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν το 2020, αλλά η υποστήριξη της πολιτικής και η ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών συνθηκών απέτρεψαν μια εκτεταμένη κρίση χρέους των αναδυόμενων αγορών.
Ενώ η ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα θα υποστηρίξει τη ρευστότητα στις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος το 2021, οι περαιτέρω απομειώσεις χρέους είναι πιθανότερο να συνεπάγονται απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.
Τα χαμηλά επιτόκια θα υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους στις προηγμένες οικονομίες.
Αυτές οι οικονομίες έχουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμες προκλήσεις βιωσιμότητας του χρέους που προκύπτουν από τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.
Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και επιδείνωση της εξωτερικής ευπάθειας.
Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη Λατινική Αμερική ή την Ασία, ενώ η Αφρική και η Καραϊβική είναι πιο ευάλωτες.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες αποτελούν βασικό κίνδυνο για πολλές αναδυόμενες αγορές.
mo3.JPG

Αύξηση 34 τρισ. από το 2010, αλλά αύξηση 32 τρισ. μόνο το 2020

Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 34 τρισ. δολάρια από το 2010, με τις προηγμένες οικονομίες να συμβάλουν στο 65% της αύξησης του δημόσιου χρέους μεταξύ 2010 και 2020.
Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ιταλία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Οι αναδυόμενες αγορές συνέβαλαν στο 64% της αύξησης του εταιρικού χρέους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ιδίως την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Χιλή, μεταξύ άλλων.
Η συσσώρευση χρέους των νοικοκυριών ήταν σχετικά περιορισμένη σε όλες τις περιοχές
mo5.JPG

Αντέχουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα μπορούν να αντέξουν το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα τραπεζικά συστήματα είναι γενικά πιο ανθεκτικά μετά από μια δεκαετία ενίσχυσης των ισολογισμών.
Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και οι πιο χαλαροί κανόνες θα προσθέσουν στους κινδύνους ενεργητικού των τραπεζών.

Ένα μήνυμα με άρωμα… ελληνικού PSI

Φέροντας μνήμες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, του λεγόμενου PSI, η αντιστάθμιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του ιδιωτικού τομέα είναι μεταξύ των οφελών της ελάφρυνσης του χρέους και του κόστους πιθανής απώλειας πρόσβασης στην αγορά και υψηλότερου μελλοντικού κόστους χρηματοδότησης.
Η περίοδος του αποκλεισμού της αγοράς και του κόστους χρηματοδότησης εξαρτάται από το εξωτερικό περιβάλλον και τις προσδοκίες των πιστωτών για τη μελλοντική πολιτική, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μεταξύ 1997 και 2019, η μέση περίοδος αποκλεισμού της αγοράς ήταν 6,1 χρόνια μετά από αθέτηση και 4,9 χρόνια μετά από πιθανή χρεοκοπία.
Το τρέχον περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων και ο παγκόσμιος και εξωτερικός χαρακτήρας του πανδημικού σοκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχύτερες περιόδους αποκλεισμού της αγοράς, αλλά οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας θα παίξουν ρόλο, καταλήγει η Moody’s.
mo4.JPG

Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης