Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να απογειωθεί εκδίδοντας ομόλογα 800 δισ. ευρώ, όμως το χρέος διογκώνεται επικίνδυνα

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να απογειωθεί εκδίδοντας ομόλογα 800 δισ. ευρώ, όμως το χρέος διογκώνεται επικίνδυνα
Ο όγκος δανεισμού της ΕΕ θα είναι κατά μέσο όρο 150 δισ. ευρώ ετησίως
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος που συνέθεσε ο εκτελεστικός βραχίονάς της, δηλαδή η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Ο λόγος για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 800 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του οποίου οι διαχειριστές χρέους και η Επιτροπή είχαν και έχουν κατ’ εξακολούθηση συζητήσεις με τράπεζες και επενδυτές.
Οι τραπεζίτες αναμένουν πως η ΕΕ, σε πρώτη φάση, θα αντλήσει περισσότερα από 10 δισεκ. ευρώ από την έκδοση ενός ομολόγου δεκαετούς λήξης.
Αν μη τι άλλο, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ορόσημο, καθώς καθιστά την ΕΕ έναν από τους σημαντικότερους εκδότες, με τις Βρυξέλλες να στοχεύουν στη «συλλογή» 80 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του 2021.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και εύλογα οι αγορές αναρωτιούνται πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να εκκαθαρίζει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP) 1,85 δισ. ευρώ.
«Οι Ευρωπαίοι ξεκινούν τη διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωριστικού ρυθμού, όμως έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό κόσμο σε σχέση με το 2020.
Δεν νομίζω ότι κανείς αμφιβάλλει για την ικανότητα της ΕΕ να πουλήσει χρέος, αλλά θα χρεωθεί περισσότερο για να το πράξει» υποστηρίζει αναλυτής της ING.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_f13cbbb0-c909-11eb-887f-8f9fff97ab11-standard.png
Ποσοτική χαλάρωση

Το κόστος δανεισμού για τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει αυξηθεί από τον Οκτώβριο, οπότε υπήρξε η πρώτη αμοιβαιοποίηση ευρωπαϊκού χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος Sure (περίπου 100 εκατ. δισ. για τη στήριξη της αγοράς εργασίας).
Έκτοτε η απόδοση των «ευρωομολόγων» έχει αυξηθεί κατά 0,3%, με τα εθνικά ομόλογα να κινούνται σε παρόμοιο ρυθμό.
«Χάρη στην υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ, η Κομισιόν θα μπορέσει να δανειστεί με πλεονεκτικούς όρους.
Στη συνέχεια, θα μεταβιβάσει το όφελος στα κράτη μέλη, είτε παρέχοντας επιχορηγήσεις είτε με τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο» ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την εφαρμογή του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Ωστόσο, το θέμα της μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πιθανό να επιστρέψει αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με τις αγορές να δίνουν μια γεύση για το τι μπορεί να επακολουθήσει στην περίπτωση περιστολής του ρυθμού αγοράς ομολόγων, ωθώντας την απόδοση των εθνικών δεκαετών στα ύψη.
Όπως επεσήμανε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει περιστολή του πανδημικού QE.

Δύναμη στην αγορά ομολόγων

Οι Βρυξέλλες έχουν κάνει ήδη βήματα για να καθιερωθούν ως μια καλά θεμελιωμένη δύναμη στην αγορά ομολόγων.
Σημειώνεται πως πριν από το λανσάρισμα του Sure το χρέος που είχαν εκδώσει δεν ξεπερνούσε τα 50 δισ. ευρώ.
Το χρέος των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU που σκοπεύει να εκδώσει η ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη δανειολήπτρια στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Επιτροπή στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 800 δισ. ευρώ από τώρα έως το τέλος του 2026, με 407 δισ. ευρώ από αυτά να είναι διαθέσιμα ως επιχορηγήσεις και τα 386 δισ. ευρώ ως δάνεια.
Ο όγκος δανεισμού θα είναι κατά μέσο όρο 150 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ περίπου το 30% των ομολόγων αναμένεται να διατεθούν ως πράσινα ομόλογα για την ενίσχυση της βιώσιμης χρηματοδότησης.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_41839de0-c90b-11eb-a8d9-594af0f7bae1-standard.png

Παράλληλα με τις προετοιμασίες για το πρόγραμμα δανεισμού, η Επιτροπή εργάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες πάνω στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, που προβλέπουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Αυτά πρέπει στη συνέχεια να υπογραφούν από τα κράτη μέλη.
Η διαπραγμάτευση ομολόγων της ΕΕ στη δευτερογενή αγορά έχει αυξηθεί έως και 10 φορές από το περασμένο καλοκαίρι.
Τα ομόλογα της ΕΕ έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη πτώση των τιμών - ένα σημάδι ότι ο επερχόμενος κατακλυσμός θα επιβαρύνει τις τιμές, σύμφωνα με τον Michael Leister, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων στην Commerzbank.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα για την πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ δίνει στους επενδυτές «περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη».
«Θα αγοράσουμε [τα νέα ομόλογα της ΕΕ], ειδικά εάν προσφέρουν ένα αξιοπρεπές premium έναντι της Γερμανίας» δήλωσε ο Paul Brain, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Newton Investment Management.
Χάρη στην πιστοληπτική αξιολόγησή της με τριπλό Α, η ΕΕ εξακολουθεί να απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης από τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών, με εξαίρεση τη Γερμανία.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο κόστος χρηματοδότησης της ΕΕ σε σχέση με τα κράτη μέλη θα μπορούσε να είναι σημαντική, δήλωσε ο Leister.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης