Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πέντε δείκτες της Morgan Stanley δείχνουν πτώση έως 15% στη Wall Street το επόμενο 6μηνο – Οι εκτιμήσεις για MSCI Europe

Πέντε δείκτες της Morgan Stanley δείχνουν πτώση έως 15% στη Wall Street το επόμενο 6μηνο – Οι εκτιμήσεις για MSCI Europe

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε εξαμηνιαία βάση, το αρχικό Full House Sell Signal δείχνει ότι ο MSCI Europe θα μειωθεί κατά μέσο όρο 6%

Σχετικά Άρθρα
Για τους τελευταίους μήνες, οι αναλυτές της Morgan Stanley γίνονται ολοένα και πιο αρνητικοί στις μετοχές, με το απαισιόδοξο σήμα να δίδεται πλέον ακόμη και από τον επικεφαλής στρατηγικό μετοχών Michael Wilson, ο οποίος προειδοποίησε ότι υπάρχει πάρα πολύ αισιοδοξία στην αγορά την ώρα που η άνοδος της κερδοφορίας ρίχνει ρυθμούς.

Τα αυξανόμενα, προς τα εμπρός πολλαπλάσια PE είναι πάρα πολύ υψηλά και είναι έτοιμα να μειωθούν, με "την αποτίμηση στο περίπου 75% των μετοχών να μην ανταποκρίνεται στα τρέχοντα επίπεδα των PE.
Με πιο απλά λόγια, κατά την άποψη του Wilson οι αναθεωρήσεις κερδών δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν αυτήν την αποτίμηση, αφήνοντας τη συνολική αγορά ευάλωτη σε διόρθωση κατά 10-15% κατά τους επόμενους 6 μήνες.

Σήμα πώλησης από τους δείκτες χρονισμού

Αν και είναι η 5η φορά τα τελευταία 30 χρόνια που έχει συμβεί αυτό, οι καθένας από τους πέντε δείκτες χρονισμού αγοράς της Morgan Stanley δίνει σήμα πώλησης ταυτόχρονα.
Όχι μόνο αυτό, αλλά και ο δείκτης συνδυασμένου χρόνου αγοράς της τράπεζας - ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος πωλήσεων από τον Μάρτιο - μόλις έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών του 1,19, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο-2007, ακριβώς την εποχή του πρώτου μεγάλου crash και πριν από την κατάρρευση της αγοράς.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η μόνη φορά που οι μετοχές αυξήθηκαν μετά το "Full House" Sell Signal ήταν στις 17 Φεβρουαρίου, λίγο μετά την έναρξη της Συμφωνίας της Σαγκάης για να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση.
Οι άλλες προηγούμενες περιπτώσεις όπου υπήρχε ένα σήμα πώλησης "Full House" ήταν τον Μάρτιο του 1990, τον Μάιο του 1992 και τον Ιούνιο του 2007.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε εξαμηνιαία βάση, το αρχικό Full House Sell Signal δείχνει ότι ο MSCI Europe θα μειωθεί κατά μέσο όρο 6%.

Πουλήστε;

Η αλήθεια είναι ότι η Morgan Stanley δεν συστήνει ξεκαάθαρα πωλήσεις στην αμερικανική αγορά.
Άλλωστε, πως μπορούν να το πουν σε μια αγορά όπου μετοχές όπως το AMC, το GameStop και το Bed Bath αναγκάζουν τους αναλυτές να παραδεχτούν ότι δεν έχουν πλέον ιδέα τι συμβαίνει...
... Η Morgan Stanley διατηρεί την ελπίδα και υποθέτει ότι η τρέχουσα περίοδος θα είναι παρόμοια με το 2017 - η μόνη άλλη φορά που ένα τεράστιο σήμα πώλησης δεν είχε ως αποτέλεσμα πτώση της αγοράς.
Το 2017, παραμείναμε εποικοδομητικοί παρά το σήμα που δόθηκε, αναφέρει η Morgan Stanley.
Και αυτό διότι συνέτρεχαν πέντε λόγοι:
i) ισχυρή ανάπτυξη EPS,
ii) περιβάλλον πρώιμου κύκλου,
iii) εισροές κεφαλαίων
iv) χαμηλό κλίμα και
v) αύξηση των M&A.
Οι μετρήσεις του κλίματος μπορεί να φαίνονται πιο αυξημένες από ό, τι το 2017, αλλά πολλοί από αυτούς τους παράγοντες παραμένουν σε ισχύ σήμερα.
Ενώ βλέπουμε μια πιο δύσκολη ανταμοιβή κινδύνου για μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρούμε την άποψή μας ότι υπάρχει μια επιτακτική περίπτωση για την Ευρώπη να ξεπεράσει τις άλλες αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι επιλογές

Ωστόσο, ακόμη και η Morgan Stanley αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ενώ οι αμυντικές μετοχές μπορούν να κυριαρχήσουν μετά από ένα σήμα πώλησης, οι κυκλικές πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά.
Το επόμενο γράφημα δείχνει τη σχετική απόδοση των Cyclicals έναντι των Defensives μετά την ενεργοποίηση ενός Full House Sell Signal.
Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, "ίσως αναπάντεχα, δεδομένης της κακής απόδοσης σε επίπεδο αγοράς, τα Cyclicals ίσως διασωθούν.
Αυτό αληθεύει ακόμη και το 2017 όταν οι αγορές μετοχών αυξήθηκαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο MSCI Europe, ο οποίος μετά το πλήρες σήμα πώλησης του Φεβρουαρίου 2017 , ο δείκτης συνέχισε να αυξάνεται αρκετά σταθερά κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης