Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας το υψηλό χρέος

Moody’s: Βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας το υψηλό χρέος
Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ αναφέρει σε έκθεση της η Moody’s
Σχετικά Άρθρα

Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αντανακλά τις επιταχυνόμενες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε σημερινή έκθεση της η Moody’s (με τίτλο: Moody's - Greece's credit profile reflects its growth-friendly reforms as well as an elevated debt burden - 26 May 2021), η οποία επαναλαμβάνει πως υψηλό δημόσιο χρέος είναι η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
«Το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντανακλά το σχετικά υψηλό επίπεδο πλούτου της, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας της και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς.
Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα επωφελείται μιας ευνοϊκής διάρθρωσης χρέους, ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας ενώ και το χρέος συνοδεύεται από προσιτούς όρους σε ότι αφορά την αποπληρωμή» αναφέρει στην έκθεση της η Moody’s.

Τι θα φέρει μια αναβάθμιση

Όπως αναφέρει ο Steffen Dyck, senior credit officer της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης, «η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δεχόταν βελτίωσης, εάν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα υπό τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και θα αύξανε περαιτέρω και θα παγίωνε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».
«Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα ήταν υπό πτωτική πίεση εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης» υποστηρίζει ο Steffen Dyck.

Ζωτικής σημασίας τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιδημία του κορωνοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε μεγάλη συρρίκνωση το 2020.
Ωστόσο, αναφέρεται πως τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, η βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει το αυξημένο επίπεδο χρέους, το οποίο ήταν στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης