Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από τον οίκο Moody’s στις 21 Μαΐου – Στις 19 Νοεμβρίου αναβαθμίζει σε Ba2

Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από τον οίκο Moody’s στις 21 Μαΐου – Στις 19 Νοεμβρίου αναβαθμίζει σε Ba2

Ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade)

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 21 Μαΐου 2021, ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση στις 19 Νοεμβρίου 2021, σε Ba2 από Ba3.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- και η Fitch με ΒΒ.

Το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι στις 22 Οκτωβρίου 2021, που όντως η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί.
Ο αμερικανικός οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2021 και η Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία 21 Μαΐου 2021, ενώ η DBRS θα αξιολογήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος για το 2021

Οίκοι αξιολόγησης

Βαθμολογία / Προοπτικές
Ημερομηνίες αξιολόγησης 2021
Moody’s ΗΠΑ

Ba3 / Σταθερές
21 Μαΐου 2021

19 Νοεμβρίου 2021
Standard and Poor’s ΗΠΑ

ΒΒ- / Σταθερές
22 Οκτωβρίου 2021
Fitch ΗΠΑ

BB / Σταθερές
16 Ιουλίου 2021
DBRS Καναδάς

BB low / Σταθερές
17 Σεπτεμβρίου 2021

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Οι τρέχουσες αξιολογήσεις

DBRS - BB Low σταθερές προοπτικές)
Standard and Poor’s - ΒΒ- σταθερές προοπτικές
Moody’s - Ba3 σταθερές προοπτικές
Fitch - ΒΒ σταθερές προοπτικές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης