Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ινδική μετάλλαξη απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία

Capital Economics: Η ινδική μετάλλαξη απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία
Θα πληρώσει η Ευρώπη το τίμημα για την αργή εκκίνηση των εμβολιασμών;
Σχετικά Άρθρα

Στους κινδύνους που κρύβει η αργή εκκίνηση των εμβολιασμών στην Ευρώπη με φόντο την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αναφέρεται σε σημείωμά της η Capital Economics.
«Ενώ η διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη τελικά ξεκίνησε, η κληρονομιά της αργής εκκίνησης σημαίνει ότι η Ε.Ε είναι περισσότερο εκτεθειμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, εάν η ινδική παραλλαγή εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των μη εμβολιασμένων», προειδοποιεί ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη.

Η απειλή της ινδικής μετάλλαξης

Η διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη έχει επιταχυνθεί, από τις αρχές Απριλίου, με τρεις από τις  Big 4 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), να εμβολιάζονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι το Ηνωμένο Βασίλειο. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να ξεπερνά πλέον τον στόχο (βλ. Διάγραμμα 2), οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες τους.
Αλλά τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη είναι ένα πιθανό εμπόδιο.
Παρόλο που το ECDC δεν ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο που τη χαρακτήρισε ανησυχητική, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία βρίσκονται όλο και πιο συχνά στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Πόσο ανησυχούμε λοιπόν;
Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με την ινδική παράλλαξη αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες φαίνονται σίγουροι ότι η τρέχουσα σειρά εμβολίων είναι αποτελεσματική.
Αυτό θα συμβάλει στο να αποτραπεί ένα σοβαρό τέταρτο κύμα, όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση, η μακροοικονομική επίπτωση θα είναι περιορισμένη.

Κινδυνεύουν οι μη εμβολιασμένοι

Τούτου λεχθέντος, η ταχύτητα με την οποία η Β.1.617.2 έχει κυριαρχήσει στην Ινδία (βλ. Διάγραμμα 3) και εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς.
Αυτό είναι δυνητικά πιο ανησυχητικό για την ηπειρωτική Ευρώπη, δεδομένου ότι η κληρονομιά της αργής εκκίνησης των εμβολιασμών, σημαίνει ότι ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη δόση εμβολίου, έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου ή τις ΗΠΑ. (Βλ. Διάγραμμα 4.)
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναγκαστούν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες τους.
capital_india.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης