Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Κέρδος 1,2 μονάδων στο ΑΕΠ της Ελλάδας από μία ανάκαμψη του τουρισμού έστω στο 70% το 2021 - Οι 5 καταλύτες

HSBC: Κέρδος 1,2 μονάδων στο ΑΕΠ της Ελλάδας από μία ανάκαμψη του τουρισμού έστω στο 70% το 2021 - Οι 5 καταλύτες
Το βασικό σενάριο για την HSBC λαμβάνει υπόψη σχεδόν το μηδενικές διεθνείς τουριστικές ροές μέχρι τον Μάιο, μετά θα αυξηθούν προς τη Νότια Ευρώπη αλλά ακόμα θα είναι 50-60% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (από 60-75% πέρυσι)

Στις 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετεί η HSBC τη συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας μιας ανάκαμψης του τουρισμού, έστω κατά 70%, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσει το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα η επαναφορά στην κανονικότητα.
Μάλιστα, στοιχειοθετεί και τους πέντε παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτήν την κανονικότητα και την ανάκαμψη του τουρισμού:

  • Διάθεση των εμβολίων
  • Κόστος των μοριακών τεστ (PCR)
  • Κρούσματα COVID-19 σε ανταγωνιστικούς προορισμούς
  • Ζήτηση

Προς χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Η χαράρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η HSBC στη σημερινή (13 Μαΐου 2021) 17σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Off to the beach Economics - Tourism and Europe’s economic recovery", εκτιμώντας ότι από τον Ιούνιο θα πρέπει να επιτρέπεται στους τουρίστες να ταξιδεύουν εντός και γύρω από την ΕΕ, εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ για το COVID-19.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο - μια βασική πηγή τουριστών - έχει ανακοινώσει μια «πράσινη λίστα» προορισμών χωρίς καραντίνα (ακόμη και αν η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αναφέρεται σήμερα).
Αυτοί οι νέοι κανόνες μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά η HSBC πιστεύει ότι αυτή τη φορά η χαλάρωση θα συνεχιστεί.
Εικόνα

Υψηλά τα στοιχήματα

Από μακροοικονομική άποψη, τα στοιχήματα είναι υψηλά, αναφέρει η HSBC
Ο τουρισμός αξίζει σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της Ισπανίας και πάνω από το 20% στην Ελλάδα, με την πλειονότητα των τουριστών να προέρχονται από το εξωτερικό, οι περισσότεροι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Πόση ανάκαμψη μπορούμε να περιμένουμε;

Η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως: η διάθεση του εμβολίου, τα μοριακά τεστ (PCR) για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, το φορτίο COVID-19 σε χώρες προορισμού, η κατάσταση σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και η ζήτηση.
Το βασικό σενάριο για την HSBC λαμβάνει υπόψη σχεδόν το μηδενικές διεθνείς τουριστικές ροές μέχρι τον Μάιο, μετά θα αυξηθούν προς τη Νότια Ευρώπη αλλά ακόμα θα είναι 50-60% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (από 60-75% πέρυσι).
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία λογαριασμού, η HSBC εκτιμά ότι πέρυσι η μείωση των ξένων τουριστών θα μπορούσε να έχει αφαιρέσει 3% από την αύξηση του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, και 6% από την Ελλάδα.
Εικόνα

Αυτό πιθανόν να είναι ένα κατώτερο όριο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες τουρισμού στην εγχώρια ζήτηση.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία διαφορετικά επωφελήθηκαν, τουλάχιστον από μια στενή εμπορική προοπτική, καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέλεξαν να ξοδέψουν το δικό τους εισόδημα στις χώρες τους («staycation»).

Τι διακυβεύεται;

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη Νότια Ευρώπη…
Αλλά πρώτα, αξίζει να κατανοήσει κανείς ποιες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από τον ξένο τουρισμό.
Ίσως αναπάντεχα, ο τουρισμός έχει μεγαλύτερη σημασία για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα και την Πορτογαλία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ (περίπου 20%) σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία όσον αφορά τις επενδύσεις, την κατανάλωση κ.λπ.
Εικόνα
Αυτές οι δύο χώρες είναι επίσης αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από τις ξένες αφίξεις, με την Ισπανία να έπεται.

… Καλοκαιρινός τουρισμός από τον Βορρά

Ο τουρισμός στη Νότια Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση από τη Βόρεια Ευρώπη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αποτελούν δύο από τις τρεις κορυφαίες πηγές τουριστικών αφίξεων.
Για τις περισσότερες χώρες, η τουριστική περίοδος ξεκινά με το Πάσχα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών τείνουν να έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την Ελλάδα να δείχνει τη μεγαλύτερη εποχικότητα.
Για την Ιταλία, ο χειμερινός τουρισμός είναι επίσης σημαντικός.

Εικόνα

Πόση ανάκαμψη μπορούμε να περιμένουμε;

Φέτος, η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με απώλειες.
Οι δαπάνες από ξένους τουρίστες στην Ισπανία ήταν μόνο περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ισπανία τον Μάρτιο, έναντι 15 δισ. ευρώ το 2019 και σχεδόν 12 δισ. ευρώ πέρυσι.
Επομένως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να καλύψουν και να φτάσουν τα επίπεδα του περασμένου έτους.
Το βασικό σενάριο επομένως είναι μια σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού από τον Ιούνιο, με το επίπεδο των ξένων τουριστών να φτάνει περίπου το 50% των επιπέδων πριν από την κρίση στο τρίτο τρίμηνο.
Στη συνέχει η ανάκαμψη θα είναι σταθερή, με την επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι και πάλι μειωμένα κατά 50-60% φέτος από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Εικόνα
Εικόνα

Πως θα κινηθεί το ΑΕΠ;

Πέρυσι ο τουριστικός τομέας στοίχισε 6% από το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ στην Πορτογαλία, περιόρισε το ΑΕΠ κατά 3,5% και στην Ισπανία κατά 3%.
Φέτος, ο τουρισμός θα μπορούσε να συνεισφέρει τουλάχιστον 1-2% στην ανάκαμψη του ΑΕΠ στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αντίκτυπος.
Μια ταχύτερη ανάκαμψη του τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη φέτος.
Καθώς ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει περαιτέρω το επόμενο έτος, θα αυξηθεί και ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ, μεταξύ του 2% για την Ισπανία και έως το 4% για την Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης