Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ψευδαισθήσεις αλλά και ρεαλισμός στη Wall Street: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ETFs

Ψευδαισθήσεις αλλά και ρεαλισμός στη Wall Street: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ETFs
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2021, 269 δισεκ. δολ. επενδύθηκαν σε exchange traded funds (ETFs)
Σχετικά Άρθρα

Στα exchange traded funds στρέφονται μαζικά οι επενδυτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν με ανάλυσή τους οι Financial Times.
Σωροί από μετρητά που είχαν εξοικονομηθεί κατά την περίοδο των lockdown, εν μέσω πανδημίας, εισέρρευσαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τα πορτοφόλια των μικρομετόχων, που βιάστηκαν να τοποθετηθούν στα χρηματιστήρια, υπό τον φόβο να μη χάσουν ένα ράλι ανόδου.
Σε αυτό το κλίμα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2021, 269 δισεκ. δολ. επενδύθηκαν σε exchange traded funds (ETFs) – νούμερο που υπερβαίνει τα συνολικά 249 δισεκ. δολ. που είχαν επενδυθεί το 2020 την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με την CFRA, μια ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών στις ΗΠΑ.
Τo αμερικανικό οικοσύστημα των ETFs, που περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα πλην χρυσού, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προσείλκυσε 332 δισεκ. δολ. το 2021 και, όπως φαίνεται, με τον ρυθμό που έχει θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 503 δισεκ. δολ. του 2020.
Τα χαμηλά κόστους ETFs «έπεσαν» πολύ κατά τη μεγάλη πτώση του Μαρτίου 2020, ενισχύοντας περαιτέρω την ελκυστικότητά τους για επενδυτές που τα προτιμούν από τα Hedge Funds.
«Η σημαντική άνοδος σε ό,τι αφορά την επενδυσιμότητα των ETFs οφείλεται στους επενδυτές που αισθάνονται πιο σίγουροι για το προϊόν.
Παράλληλα, οι εισροές ευθυγραμμίζονται με μια οικονομία που κινείται από μια φάση ανάκαμψης σε μια επέκταση», δήλωσε ο Matthew Bartolini, επικεφαλής της Αμερικανικής Έρευνας στο State Street Global Σύμβουλοι.
Από την άλλη, η Wall Street φαίνεται να χάνει τη δυναμική της, καθώς σημαντικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι πόσο οι εξελίξεις έχουν προεξοφληθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί από το αν ο πληθωρισμός παραμείνει σχετικά περιορισμένος.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_18f5e9e0-adb4-11eb-ab3d-a1ea10488a66-standard.png
Σε πρωτόγνωρα επίπεδα τα PE - Έρχεται βίαιο sell off

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι κολοσσιαίες εισροές σε μετοχές δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου «φούσκα».
Με όρους PE, ο S&P 500 διαπραγματεύεται στη μεγαλύτερη τιμή του την τελευταία 5ετία (x22, έναντι μέσου όρου x17,9), όπως αναφέρει η FactSet.
Μάλιστα, η ίδια Fed προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για τραβηγμένες από τα μαλλιά αποτιμήσεις και για κίνδυνο μεγάλης πτώσης, εάν οι επενδυτές επιλέξουν να κάνουν στροφή.
Τυπικά, κάθε χρόνο παρατηρούνται τρία sell off, στο ύψος του 5%, τον χρόνο, ωστόσο δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο τους τελευταίους έξι μήνες.
Η απουσία μιας διόρθωσης στα επίπεδα του 10% τους επιφυλάσσει, σύμφωνα με την Βank of America, ένα βίαιο καθοδικό ξέσπασμα κάποια στιγμή μέσα στο 2021.
Φυσικά, τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης έπαιξαν, πιθανότατα, ρόλο στην αναστολή της χρηματιστηριακής πτώσης.
Αλλά η βιασύνη των επενδυτών για ευρεία έκθεση στην αγορά των ETFs που συνδέονται με αγορές και επενδυτικά καταφύγια φανερώνει πως οι επενδυτές επιζητούν διαφοροποίηση καθώς γνωρίζουν τι έρχεται…
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_ac782780-ae7e-11eb-9abc-6950df065f0f-standard.png
Mε το βλέμμα στο 2022

Έπειτα από ένα αρνητικό α’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων, υπήρξε ένα rebound τον προηγούμενο μήνα.
Αλλά, δεδομένου ότι παγκοσμίως τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, υπάρχει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω κεφαλαιακή ανατίμηση.
Οι τιμές των ομολόγων είναι επίσης ευάλωτες στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και την αυξανόμενη πίεση του πληθωρισμού.
Από την άλλη, όσοι επιλέγουν το όχημα των ETFs είναι, σε κάποιον βαθμό, ρεαλιστές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια έντονη μετατόπιση των ροών προς τις μετοχές θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη που θα υπάρξει όχι το 2021, αλλά το 2022…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης