Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Εκτίναξη 13% στις τιμές του πετρελαίου, στα 80 δολ. το βαρέλι τους επόμενους 6 μήνες

Goldman Sachs: Εκτίναξη 13% στις τιμές του πετρελαίου, στα 80 δολ. το βαρέλι τους επόμενους 6 μήνες
Το μέγεθος της επερχόμενης αλλαγής στον όγκο της ζήτησης πετρελαίου θα φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Άλμα 13% στις τιμές του πετρελαίου και γενικότερα αύξηση στις τιμές των commodities εκτιμά η Goldman Sachs μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Τέσσερις μήνες αφότου έκανε λόγο για υπερκύκλο σε ό,τι αφορά τα commodities, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δημοσίευσε ένα report που έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο άλμα στη ζήτηση πετρελαίου (5,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα)».
Επίσης, μίλησε για τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές από το 2000.
Υπενθυμίζεται πως για την πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ευθύνονταν τα lockdown, η ζήτηση και το ισχυρό δολάριο.
Πλέον, και οι τρεις παραπάνω λόγοι έχουν εκλείψει.
Τα επίπεδα δραστηριότητας έχουν ανέβει, ιδιαίτερα χάρη στην πρόοδο που σημειώνεται στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς.
Παράλληλα, ώθηση στη ζήτηση δίνεται από την επανεκκίνηση εποχικών δραστηριοτήτων όπως η οικοδομή και οι κατασκευές, γενικότερα.
Το μέγεθος της επερχόμενης αλλαγής στον όγκο της ζήτησης - μια αλλαγή που η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει - δεν πρέπει να υποτιμηθεί, προειδοποιεί η Goldman Sachs, δεδομένου ότι η ζήτηση θα είναι ανελαστική.
Οι αγορές εμπορευμάτων αντιμετώπισαν μια απότομη άνοδο των κρουσμάτων COVID στην Ινδία, ακόμη και όταν «τα μάκρο κλυδωνίστηκαν λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και του ασθενέστερου δολαρίου.
gs_oil_1_0.jpg
Εν ολίγοις, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» ράλι 13,5% στο πετρέλαιο τους επόμενους 6 μήνες, με το βαρέλι να φτάνει τα 80 δολ. και τον χαλκό τα 11.000 δολ. ανά τόνο.

Έλλειψη αποθεμάτων

Αυτή η αναπάντεχη αύξηση στα commodities δείχνει την έλλειψη αποθεμάτων που απαιτούνται για τον περιορισμό των ράλι στις τιμές, καθώς οι φυσικές αγορές αρχίζουν να δυσκολεύονται.
Ακριβώς επειδή τα εμπορεύματα εξαρτώνται από το επίπεδο της ζήτησης, μόνο το επίπεδο της ζήτησης που υπερβαίνει το επίπεδο της προσφοράς μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφάλιστρο φυσικής έλλειψης στις αγορές.
commocity_backwardated_1.jpg
Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει, λοιπόν, αναπόφευκτα τη ζήτηση, που κυμαίνεται στα 95 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Και ενώ αυτή αρχικά ήταν αρχικά μια θετική έκπληξη, μετεξελίχθηκε σε «γάγγραινα» λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί απότομα μέχρι τον Ιούνιο, από 94,5 mb / d σήμερα στα 99 mb / d το γ’ τρίμηνο 2021, καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται στην Ευρώπη και τα ταξίδια αυξάνονται.
oil_demand_surging_teasser.jpg
Συγκεκριμένα, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών τον Μάιο θα οδηγήσει την παγκόσμια ζήτηση λόγω των αεριωθούμενων αεροσκαφών κατά 1,5 mb / d (παρά το ότι παραμένει 30% χαμηλότερη από τα επίπεδα προ COVID).
Θετικά θα συμβάλει στην Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και το νέο δημοσιονομικό πακέτο του προέδρου Biden στις ΗΠΑ.
stimulus_checks_goldman_1.jpg
Τα πρόσφατα δεδομένα υψηλής συχνότητας στις ΗΠΑ δείχνουν μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση στα τέλη Απριλίου.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τι όλες οι μεγάλες bull market και τα πληθωριστικά επεισόδια συνδέονται πάντοτε με αναδιανεμητικές ή λαϊκιστικές πολιτικές που έχουν μειώσει τις εισοδηματικές ανισότητες.

Η απαλλαγή από τον άνθρακα στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μακροχρόνιος χαρακτήρας των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα υποδηλώνει ότι οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ – κάτι που θα έχει διαρκή αντίκτυπο τόσο στα είδη πρώτης ανάγκης όσο και στις τιμές.
Σημειώνεται πως η έμφαση της Κίνας στη συγκράτηση των εξαγωγών σε ό,τι αφορά τα μέταλλα για να εξυπηρετηθεί η εγχώρια ζήτηση δίνει μια σημαντική ανοδική διάσταση για τις τιμές στη Δύση.
decarb_china.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης