Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, HSBC, BNP Paribas, Pictet, BofA: Η Ευρώπη να αποδείξει ότι επιταχύνει τους εμβολιασμούς, για να είμαστε αισιόδοξοι

Goldman, HSBC, BNP Paribas, Pictet, BofA: Η Ευρώπη να αποδείξει ότι επιταχύνει τους εμβολιασμούς, για να είμαστε αισιόδοξοι

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού της ΕΕ, σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει αλλάξει ελαφρώς τις προσδοκίες

 

Μια ξαφνική ανάκαμψη στο ευρώ και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων αναγκάζουν τους στρατηγικούς επενδυτές να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Καθώς το νόμισμα ανεβαίνει στα 1,20 δολ., οι αναλυτές της Goldman Sachs ανησυχούν οι εκτιμήσεις τους για τους επόμενους μήνες ίσως να φαίνονται πολύ απαισιόδοξες.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές των BNP Paribas, Pictet και Manulife προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα γίνουν θετικές έως τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Η άνοδος του ευρώ

Πριν από λίγες εβδομάδες, το ευρώ βυθίστηκε, κάνοντας τη χειρότερη εκκίνηση έτους από το 2015, λόγω των επίμονων υψηλών κρουσμάτων από Covid και της καθυσέρησης του προγράμματος εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόδοση στα γερμανικά 10ετή ομόλογα, το επενδυτικό καταφύγιο της περιοχής, διαπραγματευόταν με το μεγαλύτερο discount σε βάθος 12μήνου από το αντίστοιχο αμερικανικό.
Η επιτάχυνση του εμβολιασμού της ΕΕ, σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει αλλάξει ελαφρώς τις προσδοκίες.

Μετατόπιση της δυναμικής

Η ανάκαμψη στο ενιαίο νόμισμα πρόκειται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Charles Diebel, διαχειριστή χρημάτων στο Μιλάνο, ο οποίος λέει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 1,25 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
"Το ευρώ είχε τη χαμηλότερη απόδοση έναντι του δολαρίου και της στερλίνας λόγω της καθυστέρησης στη διάθεση του εμβολίου", είπε.
"Αλλά αυτή η δυναμική αλλάζει τώρα, με την Ευρώπη να πλησιάζει τις επιδόσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώνεται επίσης στην αγορά ομολόγων, συμπιέζοντας την απόδοση του γερμανικού 10ετούς χρέους.
Οι αποδόσεις του Bund έχουν ανέβει 30 μονάδες βάσης από το υψηλό του τρέχοντος έτους στο -0,29% και η Goldman Sachs βλέπει να αυξάνεται στο 0%.
Η BNP Paribas προβλέπει 0,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019.
"Ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ευρώπη θα αυξηθεί σύντομα", δήλωσε ο Chris Chapman, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Manulife Investment, ο οποίος αναμένει επίσης ότι η απόδοση θα προσχωρήσει σε θετικό έδαφος έως το τέλος του έτους.
"Το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και η κάλυψη του τομέα των υπηρεσιών θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη", αναφέρει.

Υψηλότερα ασφάλιστρα βλέπει η Santander

Αλλά με τις μολύνσεις Covid να αυξάνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και μόλις το 11% του πληθυσμού της ΕΕ να εμβολιάζεται, αυτή η αισιοδοξία απέχει πολύ από την καθολική.
Η Bank of America βλέπει τις αποδόσεις των bund να τελειώνουν το έτος στο -0,25%, παρόλο που παραδέχεται ότι οι οικονομολόγοι της τράπεζας είναι πιο bearish από τη συναίνεση για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ο Chris Attfield της HSBC προβλέπει -0,5% λέγοντας ότι τα περισσότερα από τα καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί.

Δυσοίωνο σημάδι

Εν τω μεταξύ, ένα δυσοίωνο σημάδι για όσους τοποθετούν bullish στοιχήματα στην ανάκαμψη, είναι οι λεγόμενοι κερδοσκοπικοί επενδυτές - κυρίως τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης - που έχουν μειώσει τις θέσεις τους στο ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Commitments of Traders.
Η μέση προοπτική για το ευρώ παραμένει στα 1,22 δολ.
Ωστόσο, πολλοί traders στοιχηματίζουν σε έναν ισχυρό ριμπάουντ.
Τα options, που στοιχηματίζουν σε κέρδη έναντι του δολαρίου βρίσκονται σε premium έναντι εκείνων που βλέπουν πτώση έως έξι μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική 10ετή απόδοση στα τέλη του 2021 υψηλότερα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ πιθανότατα θα εμβολίαζαν περίπου το 37% του πληθυσμού τους έως τα τέλη Μαΐου, αυξάνοντας το στο 54% ένα μήνα αργότερα.
Η τράπεζα προτείνει στους επενδυτές να καθυστερήσουν τη διάρκεια των ευρωπαϊκών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης