Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Κάθε τρίμηνο το αμερικανικό χρέος αυξάνεται κατά 650 δισ... και αυτό δεν θα βγει σε καλό

Deutsche Bank: Κάθε τρίμηνο το αμερικανικό χρέος αυξάνεται κατά 650 δισ... και αυτό δεν θα βγει σε καλό

Ακόμη και με τις αγορές της Fed, το ποσό της προσφοράς που αφήνεται σε ιδιώτες επενδυτές είναι τεράστιο και θα αυξηθεί όταν η Fed αρχίσει να μειώνει τις αγορές της

Μπορεί ο S&P 500 να βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 4.000 μονάδες, εντούτοις τα σήματα ανησυχίας από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι λίγα.

Όπως σχολιάζει η Deutsche Bank, μετά την νέα άνοδο του PMI υπηρεσιών και σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνει να αλλάζει την πολιτική του.
Όπως σημειώνει, "αυτό ίσως υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά άσχημα νέα για τα ομόλογα", με την επόμενη κίνηση υψηλότερων αποδόσεων να βρίσκεται καθ' οδόν.

Κάθε τρίμηνο το αμερικανικό χρέος αυξάνεται κατά 650 δισ.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, το ποσό των εκκρεμών χρεών του Δημοσίου αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ και "κάθε τρίμηνο, το Υπουργείο Οικονομικών προσθέτει περισσότερα από 650 δισ. δολάρια νέου χρέος για την αντικατάσταση των τίτλων που εκδόθηκαν πέρυσι και για τη στήριξη των δαπανών τόνωσης".
Ακόμη και με τις αγορές της Fed, το ποσό της προσφοράς που αφήνεται σε ιδιώτες επενδυτές είναι τεράστιο και θα αυξηθεί όταν η Fed αρχίσει να μειώνει τις αγορές της.
"Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα: ποιος θα αγοράσει όλα αυτά τα κρατικά ομόλογα", ρωτά ρητορικά η Deutsche Bank, δεδομένου ότι η επόμενη κίνηση της Fed δεν είναι περισσότερο QE αλλά μια μείωση του QE.

Το πρόβλημα μακροπρόθεσμα

Όπως επεσήμανε η Deutsche Bank, τα νοικοκυριά ανέλαβαν έναν αυξανόμενο ρόλο στην ιδιοκτησία των τίτλων του Δημοσίου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της συνολικής καθαρής έκδοσης μεταξύ 2017 και 2020.
Ο κίνδυνος όμως, όπως επισήμανε η Janet Yellen στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι το δημόσιο χρέος που ανήκει στα νοικοκυριά (και γενικά) θα μπορούσε να περιορίσει άλλες μορφές παραγωγικών επενδύσεων και ιδιωτικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα που ενδεχομένως υπερβαίνει το φυσικό τους όριο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.
Υπενθυμίζει μάλιστα η Deutsche Bank ότι ότι κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι η αύξηση της έκδοσης από πέρυσι αύξησε την απόδοση των 10ετών τίτλων κατά περίπου 48 μ.β., αν και περίπου τα 30 μ.β. αντισταθμίζονται από τις αγορές της Fed κατά 80 δισ. ανά μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης