Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Έλλειμμα 150 δισ. ευρώ στον ESM αν Ισπανία, Ιταλία χρειαστούν διάσωση μέχρι το 2014 – Βελτίωση της «δύναμης πυρός» αν η ΕΚΤ παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

Credit Suisse:  Έλλειμμα 150 δισ. ευρώ στον ESM αν Ισπανία, Ιταλία χρειαστούν διάσωση μέχρι το 2014 – Βελτίωση της «δύναμης πυρός» αν η ΕΚΤ παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
Με έλλειμμα ύψους 150 δισ. ευρώ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε περίπτωση που Ισπανία και Ιταλία χρειαστούν διάσωση πριν από το τέλος του 2014, εκτιμούν αναλυτές της  Credit Suisse.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι η δύναμη πυρός μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.  Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε η φημολογία γύρω από μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ είναι έντονη.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί έναν από τους πυλώνες της προσπάθειας των ηγετών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την δημοσιονομική κρίση η οποία απειλεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί αργότερα φέτος, αντικαθιστώντας τον EFSF, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο ωστόσο αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στις 12 Σεπτεμβρίου. Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του ESM νωρίτερα φέτος προκάλεσε ράλι στις αγορές, καθώς οι traders ήλπιζαν ότι οδεύουμε προς μια λύση για τη διάσωση του ευρώ.
Ωστόσο το γεγονός ότι Ισπανία και Ιταλία ενδεχομένως να χρειαστούν διάσωση, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, πυροδότησε την ανησυχία για το μέγεθος του μηχανισμού. Ο ESM εξαρτάται από τις συνεισφορές των μελών της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα.
Η αυξημένη γκρίνια στη Γερμανία σχετικά με το κόστος διάσωσης των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, ενδέχεται να απειλήσει τη δύναμη πυρός του μηχανισμού και να περιορίσει την πιθανότητα αύξησης του μεγέθους, το οποίο αναφέρεται στη Συνθήκη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, ο ESM στην τωρινή του κατάσταση μπορεί να χρηματοδοτήσει πλήρως μιας ισπανική διάσωση για ένα χρόνο. Η πλήρης δανειακή ικανότητα του μηχανισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2014, κυμαίνεται γύρω στα 400 δισ. ευρώ.
Η δύναμη του μηχανισμού αναμένεται να φανεί όσον αφορά την ικανότητά της να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση των αποδόσεων για την Ιταλία και την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης