Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι αθροές εκροές επενδυτικών κεφαλαίων και η δολαροποίηση απειλούν την τουρκική οικονομία

Fitch Ratings: Οι αθροές εκροές επενδυτικών κεφαλαίων και η δολαροποίηση απειλούν την τουρκική οικονομία
Η ραγδαία πτώση της λίρας και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα εγείρει κινδύνους για νέες πιέσεις όσον αφορά την εξωτερική χρηματοδότηση της Tουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Η αντικατάσταση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έβλαψε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τις προσδοκίες για τη χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων, αναφέρει η Fitch Ratings, προσθέτοντας πως οι συνακόλουθες εκροές επενδυτικών κεφαλαίων και η δολαροποίηση ναρκοθετούν την πορεία της οικονομίας της χώρας.
Η ραγδαία πτώση της λίρας και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα εγείρει κινδύνους για νέες πιέσεις όσον αφορά την εξωτερική χρηματοδότηση, σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Erdogan αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal στις 20 Μαρτίου με τον ακαδημαϊκό και πρώην βουλευτή Sahap Kavcioglu, έπειτα από την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί η αγορά.
Σημειώνεται πως από τον Νοέμβριο του 2020 ο Naci Agbal είχε αυξήσει τα επιτόκια 875 μονάδες βάσης.
Αυτές οι επιλογές πολιτικής και η ταυτόχρονη χαλάρωση των εξωτερικών πιέσεων ήταν σημαντικοί παράγοντες για την επί τα βελτίω αναθεώρηση του Outlook της τουρκικής οικονομίας («BB-») σε σταθερό από αρνητικό τον Φεβρουάριο.

Αδυναμία η νομισματική πολιτική

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εδώ και πολύ καιρό θεωρεί τη νομισματική πολιτική αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας.
Ωστόσο, για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπο της αντικατάστασης του Agbal, θα πρέπει να δοθεί χρόνος.
Έμφαση θα δοθεί στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά και στους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων της παρατεταμένης διάβρωσης των συναλλαγματικών αποθεματικών και της επιδείνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ως αποτέλεσμα της πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ασπάζεται τις ανορθόδοξες απόψεις του προέδρου Erdogan.
Η πρώτη δήλωση του νέου κεντρικού τραπεζίτη ανέφερε ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί (η επόμενη αναμένεται στις 15 Απριλίου) και υπογράμμισε τον κύριο στόχο για τη «μόνιμη πτώση του πληθωρισμού».
Ο κ. Kavcioglu είναι ο τέταρτος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζουν την έλλειψη ανεξαρτησίας σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και, ως εκ τούτου, την έλλειψη αξιοπιστία της.

Αρνητικό μήνυμα

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους από τις μειώσεις επιτοκίων για τη διευκόλυνση των χρηματοδοτικών συνθηκών χάριν του ιδιωτικού τομέα, ιδίως μέσω του διαδρόμου επιτοκίων και πολιτικών για την ενθάρρυνση της πιστωτικής αύξησης.
Η επανάληψη, όμως, αυτών των πολιτικών θα αποτελούσε αρνητικό μήνυμα.
Η Fitch δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την ανταπόκριση της κεντρικής τράπεζας στην απότομη πτώση του νομίσματος (περίπου 9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ).
Τέλος, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι χαμηλά σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας, ενώ οι νέες εκροές ξένων και η δολαριοποίηση θα αυξήσουν τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών σε μια χρονική συγκυρία που οι παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης έχουν επιδεινωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης