Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: «Σωσίβιο» για την Ελλάδα το διαβατήριο εμβολιασμού - Κόστισε στην ΕΕ η καθυστέρηση

Capital Economics: «Σωσίβιο» για την Ελλάδα το διαβατήριο εμβολιασμού - Κόστισε στην ΕΕ η καθυστέρηση
Το πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας για τις τουριστικές χώρες
Σχετικά Άρθρα
Το διαβατήριο εμβολιασμού προσφέρει μία σανίδια σωτηρία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Ecnomics, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις σημαντικές καθυστερήσεις των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

«Η μικρότερη των εκτιμήσεων διάθεση των εμβολίων κατά της covid-19 στην Ευρώπη, πιθανότατα θα καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών και την οικονομική ανάκαμψη προς το τρίτο τρίμηνο.
Ως εκ τούτου, το πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας για τις τουριστικές χώρες και μπορεί να περιορίσει τις ζημιές την καλοκαιρινή περίοδο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η αργή διάθεση των εμβολίων στοίχισε στην ΕΕ

Όπως υπογραμμίζουν , έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με την αργή διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ και τις πιέσεις για συντονισμένη προσέγγιση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, ίσως συνόψισε καλύτερα την κατάσταση, καθώς έχει ασκήσει σκληρή κριτική στη στρατηγική εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι της ΕΕ (Βλ. Διάγραμμα 1).

Τα ενθαρρυντικά σημάδια

Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια για τη διάθεση των εμβολίων.
Οι εργοστασιακές αναβαθμίσεις που προκάλεσαν την καθυστέρηση των παραδόσεων της Pfizer έχουν ολοκληρωθεί, και η Κομισιόν εξασφάλισε περισσότερες δόσεις από αυτό το εμβόλιο, καθώς και το εμβόλιο της Moderna.
Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο μίας δόσης από την Janssen / J & J πρόκειται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα μέσα Μαρτίου και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα εμβόλια το τρίτο τρίμηνο. Ακόμη και να υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα παραγωγής, θα πρέπει άνετα να υπάρχουν αρκετές δόσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (Βλ. Διάγραμμα 2).
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης που επιτρέπει τώρα τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, φαίνεται να υιοθετείται και από άλλες χώρες.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να μειώσει τη διστακτικότητα που υπήρξε μέχρι στιγμής και να εξασφαλίσει τη χρήση των διαθέσιμων δόσεων της Astazeneca
Τέλος, το γεγονός ότι πιο ζεστός καιρός είναι πολύ πιο κοντά πλέον, μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για τις αρχές, ώστε να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι, όταν οι προμήθειες θα είναι πιο μεγαλύτερες.

Τι θα γίνει με τους περιορισμούς

Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος επί του παρόντας εάν οι παραπάνω ενθαρρυντικές εξελίξεις οδηγήσουν και σε άρση των περιορισμών.
Το βασικό σενάριο της Capital Economics προβλέπει ότι οι οικονομικά επιβλαβέστεροι περιορισμοί θα αρθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, φαίνεται τώρα πιο πιθανό ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου. Ως εκ τούτου, η ισχυρή ανάκαμψη μεταφέρεται για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Οι ανησυχίες σχετικά με την έλευση πιο μεταδοτικών ή / και ανθεκτικών στα εμβόλια μεταλλάξεων λόγω του τουρισμού, σημαίνουν ότι η άρση των περιορισμών στην εγχώρια δραστηριότητα θα υπερισχύσει των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα άσχημο για τις περισσότερες οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Έτσι, ενώ η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων αποτελεί μια μεγάλη αβεβαιότητα, η είδηση ότι η Κομισιόν ελπίζει ότι θα έχει θεσπίσει διαβατήριο εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ έως το καλοκαίρι, δημιουργεί ελπίδες ότι η βασική τουριστική περίοδος δεν θα χαθεί τελείως.


capital6985.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης