Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Πτώση 36,5% στα έσοδα των αμερικανικών τραπεζών το 2020, στα 147,9 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Πτώση 36,5% στα έσοδα των αμερικανικών τραπεζών το 2020, στα 147,9 δισ. δολ.

Άνοδο κατά 9,1% το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψαν τα έσοδα των αμερικανικών τραπεζών, στα 59,9 δισ. δολ. καθώς μείωσαν τις προβλέψεις τους για πιθανές ζημίες

Σχετικά Άρθρα
Πτώση κατά 36,5% το 2020 σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες καθώς προέβλεψαν στα βιβλία τους τεράστιο όγκο κεφαλαίων προκειμένου να προστατευθούν από πιθανές απώλειες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αρχής για τις καταθέσεις, την Federal Deposit Insurance Corporation τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021.

Τα στοιχεία

Εντούτοις καταγράφηκαν αισιόδοξες προοπτικές ενδείξεις ενίσχυσης του κλάδου για το τέταρτο τρίμηνο καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει από την πανδημία.
Οι αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 147,9 δισ. δολαρίων το 2020 και πρόκειται για μια απότομη πτώση από τo ρεκόρ των κερδών του 2019, σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corporation.
Ωστόσο, σημείωσαν άνοδο κατά 9,1% το τέταρτο τρίμηνο στα 59,9 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, καθώς μείωσαν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν απώλειες. 

Αντοχή

Η πρόεδρος της FDIC Jelena McWilliams δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν, παρά τα μειωμένα κέρδη, ότι οι τράπεζες απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους εν μέσω της πανδημίας.
«Ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί ισχυρά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις πιθανές μελλοντικές απώλειες», δήλωσε.
Σε ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed Jerome Powell επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα επαναφέρει αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον τραπεζικό κλάδο.
Η Fed τον Απρίλιο άμβλυνε ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τη μόχλευση των κεφαλαίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες – έναν μέτρο που θα λήξει στο τέλος Μαρτίου.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν τις σημαντικές διακυμάνσεις που αντιμετώπισε ο τραπεζικός κλάδος το 2020, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιχείρησαν να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων δολ. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από την πανδημία και μόλις το δεύτερο εξάμηνο του έτους άρχισαν να μειώνουν τις προβλέψεις τους.

Προβλέψεις

Η FDIC δήλωσε ότι οι αποκαλούμενες προβλέψεις έναντι απωλειών (provision losses) μειώθηκαν κατά 76,5% στο τέλος του 2020 σε ετήσια βάση, στα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.
Η FDIC επισήμανε ότι μια επικείμενη πρόκληση για τις τράπεζες είναι το περιβάλλον των μακροπρόθεσμα χαμηλών επιτοκίων.
Τα έσοδα από τόκους τους εμφανίστηκαν μειωμένα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και το 
Τα έσοδα από τόκους τους είναι μειωμένα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα
και το μέσο καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης