Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ανοσία της αγέλης ή ανοσία των βοοειδών; - Τι δείχνει το 1917

Economist: Ανοσία της αγέλης ή ανοσία των βοοειδών; - Τι δείχνει το 1917
H ανοσία των βοοειδών του 1917 και το ανησυχητικό παράδειγμα της πόλης Manaus της Βραζιλίας
Σχετικά Άρθρα

Τελικά ανοσία της αγέλης ή ανοσία των βοοειδών;
Όχι δεν υπαινισσόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι βόδια… (αν και ορισμένοι μπορεί να είναι) ωστόσο όπως αναφέρει ο Economist τι είναι η ανοσία της αγέλης;

Η ανοσία

Όταν ο κορωνοιός χτύπησε την Ευρώπη το 2020, η κυβέρνηση της Βρετανίας επικρίθηκε επειδή επιχείρησε να επιτύχει την ανοσία της αγέλης, άφησε τους ανθρώπους να μολυνθούν με την ασθένεια με την ελπίδα ότι αρκετοί από αυτούς θα αποκτούσαν ανοσία για την προστασία ολόκληρου του πληθυσμού.
Η Σουηδία δοκίμασε κάτι παρόμοιο, επιλέγοντας εθελοντικά μέτρα κοινωνικής απόστασης με την ελπίδα να επιτύχει «ανοσία της αγέλης».
Η προσέγγιση ήταν αποτυχημένη.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, η Σουηδία είχε καταγράψει πολύ περισσότερα κρούσματα και θανάτους από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες
Ωστόσο όπως η Βρετανία και η Σουηδία, πάλι τα κράτη ανά τον κόσμο προσπαθούν να αποκτήσουν ανοσία της αγέλης, αυτή τη φορά μέσω μαζικών εμβολιασμών.

Τι είναι λοιπόν η ανοσία της αγέλης και γιατί έχει σημασία;

Η ανοσία της αγέλης ή γνωστό ως «ανοσία πληθυσμού», μπορεί να προκύψει όταν μια ασθένεια εξαπλώνεται μεταξύ ενός πληθυσμού.
Η φράση πιστεύεται ότι επινοήθηκε από δύο κτηνιάτρους στην Αμερική το 1917.
Σε ένα ενημερωτικό δελτίο για τους αγρότες από το Υπουργείο Γεωργίας, οι George Potter και Adolph Eichhorn αμερικανοί κτηνίατροι περιέγραψαν μια μεταδοτική ασθένεια, τη βρουκέλλωση, η οποία οδηγούσε τα βοοειδή να γεννούν νεκρά μοσχάρια.
Οι περισσότερες από τις αγελάδες που είχαν περάσει την ασθένεια μια φορά ως αποτέλεσμα της μόλυνσης απέκτησαν ανοσία και στη συνέχεια γέννησαν ζωντανά μοσχάρια.
Οι αγελάδες και τα μοσχαράκια που γεννήθηκαν δημιούργησαν ένα πλέγμα ανοσοποίησης επιβραδύνοντας την εξάπλωση της νόσου - ένα φαινόμενο που αποκάλεσαν ανοσία των κοπαδιών ζώων ή ανοσία της αγέλης.
Ο ιατρικός όρος επιβεβαιώθηκε στην ιατρική γλώσσα λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Sir Sheldon Dudley, ένας Βρετανός παθολόγος, μελέτησε μια επιδημία διφθερίτιδας σε ένα σχολείο για να διαπιστώσει ότι οι μολυσμένοι μαθητές παρείχαν ένα βαθμό προστασίας στους υπόλοιπους.
Οι μαθητές που είχαν ανοσία σε μια ασθένεια συνέβαλλαν στον μετριασμό της ασθένειας.

Ποιος είναι το βέλτιστο ποσοστό ανοσίας;

Οι επιδημιολόγοι χρησιμοποιούν μια φόρμουλα, βάσει του μέσου αριθμού των ατόμων στους οποίους ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει την ασθένεια, για να προσδιορίσουν το ποσοστό του πληθυσμού που θα χρειαστεί να έχει ανοσία (από προηγούμενη λοίμωξη ή από εμβολιασμό) για να μειωθεί μια λοίμωξη.
Όσο πιο μολυσματική είναι μια ασθένεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των ανθρώπων που πρέπει να είναι άνοσοι για να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, σε έναν πληθυσμό που δεν λαμβάνει προφυλάξεις, ένα άτομο με SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το covid-19) θα μολύνει κατά μέσο όρο τέσσερα άλλα άτομα.
Η ανοσία της αγέλης θα ξεκινήσει εάν το 60-75% του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία.

Υπάρχουν, ωστόσο, επιφυλάξεις

Ο υπολογισμός υποθέτει ότι όλοι είναι εξίσου μολυσματικοί και εξίσου ευάλωτοι σε μολύνσεις, κάτι που δεν συμβαίνει.
Επίσης, παραμένει ασαφές πόσο εύκολα νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές, όπως αυτές που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, περνούν από το ένα άτομο στο άλλο.
Για παράδειγμα, το B.1.1.7, μια παραλλαγή του SARS-CoV-2 που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, πιστεύεται ότι είναι 25%-40% πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό, αυξάνοντας το όριο της ανοσίας.
Θεωρητικά, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν το όριο και προφανώς είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθολική ανοσία της αγέλης.
Ένας τρόπος για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης είναι να αφεθεί ανεξέλεγκτος ένας ιός.
Όταν ένα παθογόνο εισέρχεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αντισωμάτων που καταπολεμούν άμεσα τον εισβολέα και την εκκίνηση των Τ-κυττάρων για να σκοτώσουν τα μολυσμένα κύτταρα έτσι ώστε να τους εμποδίσουν να απελευθερώσουν αντίγραφα του ιού.
Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που εξετάστηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 διατηρούν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων για τουλάχιστον έξι έως οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση.
Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης επιμένουν ότι ομάδες με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου, όπως οι νέοι, θα μπορούσαν να εκτεθούν προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης, ενώ οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να προστατευθούν.
Η ιδέα μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά στην πράξη είναι δύσκολο να απομονωθούν οι πιο ευάλωτοι από τη μόλυνση.
Για παράδειγμα, πάρτε την Πόλη Manaus στην Βραζιλία...
Τον Οκτώβριο 2020 η πόλη των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Βραζιλιάνικο Αμαζόνιο πιστεύεται ότι είχε φτάσει στην ανοσία της αγέλης μετά από καταμετρημένο ποσοστό μόλυνσης 76%. Ωστόσο, η μετάδοση συνεχίστηκε και στα μέσα Ιανουαρίου 2021 τα νοσοκομεία της πόλης είχαν εξαντλήσει τους αναπνευστήρες με αποτέλεσμα το θάνατο 51 ασθενών.
Δεν είναι σαφές τι πήγε στραβά στο Manaus.
Μεταξύ των εξηγήσεων είναι ότι η ανοσία μπορεί να έχει αρχίσει να εξασθενεί ή μια νέα παραλλαγή μπορεί να έχει μολύνει τους ανθρώπους.
Τα εμβόλια προσφέρουν ένα ασφαλέστερο μονοπάτι για την ανοσία της αγέλης ενισχύοντας τα αντισώματα στο σώμα.
Η ελπίδα είναι ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα βοηθήσει στον έλεγχο του SARS-CoV-2.

Τρία τα βασικά εμπόδια

1)Η παροχή εμβολίων.
2)Η εμφάνιση εξαιρετικά μολυσματικών μεταλλάξεων και
3) ο σκεπτικισμός.
Ο εμβολιασμός ολόκληρου του πλανήτη είναι μια τεράστια προσπάθεια και τα εμβόλια δεν θα είναι σε περίσσευμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι χώρες στην Αφρική, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην έχουν αρκετά εμβόλια έως το 2023, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit.
Η διστακτικότητα για τα εμβόλια δημιουργεί επίσης πρόβλημα. Μέχρι στιγμής κανένα από τα εμβόλια δεν έχει αναφέρει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια.
Αλλά πολλοί άνθρωποι παραμένουν καχύποπτοι.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 40% των ανθρώπων είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Με τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
Επιπλέον, οι νέες παραλλαγές φαίνεται επίσης να είναι πιο ανθεκτικές σε ορισμένα εμβόλια πρώτης γενιάς.
Η ανοσία της αγέλης, μεγάλο μέρος της οποίας δυνητικά θα αποκτηθεί με εμβολιασμούς, θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο από την πανδημία.
Αλλά οι περισσότερες χώρες απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης