Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Χωρίς σχέδιο απέναντι στην κρίση η οικονομική πολιτική Biden

Rabobank: Χωρίς σχέδιο απέναντι στην κρίση η οικονομική πολιτική Biden
Το οικονομικό σχέδιο των ΗΠΑ είναι σαν να τρως ζάχαρη και να πιστεύεις ότι δεν θα παχύνεις… αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Την έλλειψη ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου, με μακροχρόνιο ορίζοντα από την αμερικανική κυβέρνηση Biden «καταγγέλλει» με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, η πλήρης απασχόληση στη χώρα είναι δυνατόν να επιτευχθεί το 2022, παρότι το τρέχον πραγματικό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι στο 10%.
-Πρώτον, αυτό σημαίνει αύξηση μια αύξηση στην απασχόληση στις ΗΠΑ κατά 500 χιλιάδες άτομα σε μηνιαία βάση έως το τέλος του 2022.
Τι μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο;
Πιθανόν, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της Covid19 και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης ύψους 1,9 τρισεκ. δολ. που έχει προαναγγείλει η νέα κυβέρνηση Biden.
Ωστόσο, και δύσκολα θα επιτευχθεί πλήρης απασχόληση.
-Η Yellen τόνισε ότι για πολλά χρόνια θα πραγματοποιούνται δημοσιονομικές δαπάνες για υποδομές οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας.Όμως πόσο εύκολο είναι για μια κυβέρνηση με ισχνές πλειοψηφίες να πραγματοποιήσει ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα;
Πόσο πρόθυμο είναι το Κογκρέσο να αποφασίσει επί ενός πακέτου 1,9 τρισεκ. δολ. που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας τόσο πολύ;
Το ίδιο χρονοδιάγραμμα «πολλών ετών» ισχύει για τις φορολογικές αυξήσεις, απαντά η Yellen, ανοίγοντας άλλη μία πόρτα ειδικού ενδιαφέροντος που έχει να κάνει με τους φορολογικούς συντελεστές.
-Η Fed - την οποία η Yellen γνωρίζει καλά- μόλις υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος του 0%.
Υποθέτοντας λοιπόν ότι έχουμε πλήρη απασχόληση μέσω αύξησης των θέσεων εργασίας κάθε μήνα, με την κεντρική τράπεζα να μην αυξάνει τα επιτόκια, ενδέχεται να υπάρξει ένας πληθωρισμός μισθών.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ένα πράγμα σημαίνουν:
Στις ΗΠΑ γίνεται κεντρικός σχεδιασμός χωρίς σχέδιο.
Όπως γράφει ο αναλυτής της Rabobank, «δεν χρειάζεται κάποιος να είναι υποστηρικτής της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας για να καταλάβει ότι το να προσλάβεις κάποιον είναι πιο λογικό από το πλημμυρίζεις την οικονομία με ρευστότητα περιμένοντας πως αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

«Άγρια κερδοσκοπία»

Το μοναδικό μέρος του σχεδίου που φαίνεται σαφές είναι η άγρια κερδοσκοπία στα περιουσιακά στοιχεία, σε σημείο γελοιότητας.
Αναμφίβολα, όσα διαδραματίζονται θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.
Η εν εξελίξει έρευνα για την GameStop από το Κογκρέσο υποδηλώνει ότι ίσως να χρειαστεί κάποια ρύθμιση σε επίπεδο λιανικής.
Όμως, από ό,τι φαίνεται, λείπουν οι ενήλικες…
Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για πλήρη απασχόληση και, ταυτόχρονα, να θέλουν να κρατήσουν τα επιτόκια στο 0%; διερωτάται η Rabobank.

Άμβλυνση ανισοτήτων

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν συμβαδίζουν με τη δέσμευση της Fed για επίλυση στο ζήτημα της βαθιάς ανισότητας στις ΗΠΑ.
Δηλαδή, πώς να μη γίνει ακριβότερο φαγητό για τις φτωχές οικογένειες.
Ή μήπως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να νοικιάζουν ακίνητα, αντί να τα νοικιάζουν, και να ζουν από τις μετοχές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως πρότεινε η Yellen όταν ήταν τη Fed;
Κατά τ’ άλλα, βλέπουμε τις αγορές να έχουν τρομοκρατηθεί από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων – και όχι από τον πληθωρισμό…
Δεν θέλουν τα πράγματα να εξομαλυνθούν – επιθυμούν μόνον ρευστότητα.
Βέβαια, αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν και άλλο, θα επέμβει η Fed χρησιμοποιώντας το εργαλείο απόδοσης.
Για άλλη μία φορά, δηλαδή, θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός χωρίς σχέδιο.
Σαν να τρως ζάχαρη και να πιστεύεις ότι δεν θα παχύνεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης