Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βρετανικό think tank: Επιπλέον φόρους 60 δισ. στερλίνες το έτος θα κοστίσουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας

Βρετανικό think tank: Επιπλέον φόρους 60 δισ. στερλίνες το έτος θα κοστίσουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών η βρετανική οικονομία θα πρέπει να «απογαλατιστεί» από τα καθολικά μέτρα στήριξης και να υιοθετήσει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους νέους και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα

Σχετικά Άρθρα
Ενδεχομένως να χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερους φόρους ύψους 60 δισεκατομμυρίων λιρών (83 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια βάση προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak (φωτό), εντούτοις ο προϋπολογισμός του στις 3 Μαρτίου είναι πολύ νωρίς για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με μελέτη του think tank, την οποία πικαλείται δημοσίευμα του Reuters, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021.

Απασχόληση - επενδύσεις

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα τεθεί σε έλεγχο η πανδημία σήμαινε ότι ο Sunak πρέπει να στοχεύει στην υποστήριξη της απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ανέφερε σε report που συνέταξε Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies – IFS).

Δημοσιονομικό έλλειμμα

«Είναι σχεδόν σίγουρες οι μελλοντικές αυξήσεις στους φόρους, αλλά όχι ακόμη αναπόφευκτες», δήλωσε ο διευθυντής της IFS Paul Johnson.
Η Sunak ενέκρινε επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες και φορολογικές περικοπές ύψους 280 δισεκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια του τρεχοντος οικονομικού έτους, οδηγώντας τη Βρετανία σε τροχιά δημοσιονομικού ελλείμματος 400 δισεκατομμυρίων λιρών – πρόκειται για ιστορικό υψηλό για τη βρετανική οικονομίας μεταπολεμικά.

Στοχευμένα μέτρα

Σύμφωνα με τον Johnson ο Sunak θα πρέπει να αρχίσει να απογαλακτίζει την οικονομία από τα καθολικού χαρακτήρα μέτρα στήριξης και να επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας σε νέους εργαζόμενους και τα επιβαρημένα κοινωνικά στρώματα που αποκλείονται από το άλμα που καταγράφονται στις αποταμιεύσεις που ανέφεραν ορισμένα νοικοκυριά που επωφελήθηκαν από τις επιδοτήσεις για τις αναστολές εργασίας.
Η Sunak θα πρέπει επίσης να κατευθύνει, επίσης, περισσότερα χρήματα στην υγεία, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το IFS.

Κατανομή βαρών

Η αύξηση ύψους 60 δισεκατομμυρίων λιρών όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα – ποσό ικανό για την εξισορρόπηση των ταμειακών αναγκών σε καθημερινή βάση - θα ισοδυναμούσε με άλμα 9 πενών ανά στρελίνα στους συντελεστές φόρου εισοδήματος, αν και πιθανότατα οι αυξήσεις θα κατανεμηθούν σε διαφορετικούς φόρους.
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Boris Johnson απέκλεισε την αύξηση των βασικών συντελεστών του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) είτε στις βασικές ασφαλιστικές εισφορές.
 
Μείγμα φόρων

Σύμφωνα με την IFS ένας εφάπαξ φόρος στη μεγάλη περιουσία, θα μπορούσε να επιλύσει τα ζητήματα άνισης φορολογικής αντιμετώπισης, αλλά η επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων με τους φόρους κληρονομίας και κεφαλαιουχικών κερδών θα ασκήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

Προτάσεις

Σύμφωνα με της προβλέψεις της Citi που υιοθέτησε το IFS ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στα 130 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το οικονομικό έτος 2024/25, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.
Το IFS προέτρεψε τη Sunak να διατηρήσει την  αύξηση 20 λιρών στα εβδομαδιαία επιδόματα πρόνοιας που πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου, για να βοηθήσει τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλότερες αποδοχές και παράσχει μισθολογικές ενισχύσεις σε κλάδους όπως η αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης