Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Θα καταφέρει ο Draghi να μεταρρυθμίσει την Ευρωζώνη;

Capital Economics: Θα καταφέρει ο Draghi να μεταρρυθμίσει την Ευρωζώνη;
Σε ισχυρή πολιτική θέση ο Draghi - Θα καταφέρει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη;
Σχετικά Άρθρα

Η φήμη του Mario Draghi και η μεγάλη πλειοψηφία που εξασφάλισε η κυβέρνησή του στην Ιταλία, τον φέρνουν σε μία ισχυρή θέση ώστε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, εκτιμά η Capital Economics.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται να καταγράψει επιτυχίες σε τομείς όπως η τραπεζική ένωση και οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ωστόσο, θα συναντήσει και εμπόδια, όπως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής του στην εξουσία και το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό βάρος χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Ο Draghi αναμένεται να εξασφαλίσει τεράστια πλειοψηφία κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στα δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας αυτήν την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι έχει συμπεριλάβει πολιτικούς και τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, ενδέχεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της και θα να της προσδώσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα από τις προηγούμενες τεχνοκρατικές στην Ιταλία.
Επιπλέον, η διακομματική υποστήριξη για τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να την βοηθήσει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο το οποίο η Κομισιόν θα εγκρίνει την εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιρροή Draghi στην Ευρωζώνη

Τα παραπάνω στοιχεία είναι θετικά για την ικανότητα του Draghi να διαχειρίζεται την ιταλική οικονομία, τι γίνεται όμως με την επιρροή του στην ευρωζώνη στο σύνολό της;
Ως Πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Draghi υποστήριζε συνεχώς την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πει στους ηγέτες των ιταλικών κομμάτων ότι ένας κοινός προϋπολογισμός της ζώνης του ευρώ αποτελεί προτεραιότητα.
Η πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθορίζεται περισσότερο από την πολιτική παρά από τα οικονομικά. Η άφιξη του κ. Draghi επτά μήνες πριν από την αποχώρηση της Angela Merkel μπορεί να θέσει την Ιταλία σε ισχυρότερη θέση, καθώς ο διάδοχός της πιθανότατα θα έχει λιγότερη επιρροή στην Ευρώπη, τουλάχιστον στην αρχή. Και θα έχει υποστήριξη από τον Πρόεδρο Μacron, ο οποίος προωθεί τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης από το 2019.
Ωστόσο, η Capital Economics δεν περιμένει από την ΕΕ να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία μόνιμου προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ.
Θα ήταν εκπληκτικό εάν η πειθώ του Draghi ήταν αρκετά ισχυρή για να ενθαρρύνει τις βασικές χώρες (εκτός της Γαλλίας) να υποστηρίξουν ακόμη μεγαλύτερη κατανομή φορολογικών κινδύνων στο εγγύς μέλλον.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο ο Draghi να έχει μεγάλη επιρροή στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και θα πρέπει να αναθεωρηθεί πριν από την επαναφορά του το 2022 ή το 2023. Ο τρόπος αναθεώρησης αυτών των κανόνων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση του Draghi μπορεί να κερδίσει κάποια υποστήριξη για δημιουργικές προτάσεις σχετικά με τη διάδοχη κατάσταση των ορίων χρέους και ελλείμματος 60% και 3% αντίστοιχα.

Τραπεζική ένωση

Ο Draghi θα μπορούσε επίσης να έχει περισσότερη τύχη όσον αφορά την περαιτέρω πρόοδο στην τραπεζική ένωση, δεδομένης της ενίσχυσης των τραπεζών στην περιφέρεια τα τελευταία χρόνια. Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και ο μηχανισμός ενιαίας εξυγίανσης έχουν δημιουργηθεί, αλλά ο τρίτος «πυλώνας» της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης - κοινή εγγύηση καταθέσεων - απουσιάζει. Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι τράπεζες στην περιφέρεια πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους πριν καταστεί δυνατή η κοινή εγγύηση καταθέσεων. Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά στην Ιταλία και την Ισπανία, και οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών έχουν αυξηθεί, η πρόοδος στην εγγυηση καταθέσεων μπορεί τώρα να είναι δυνατή.
Η μεγάλη εικόνα, ωστόσο, είναι ότι η επιρροή του κ. Draghi στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης θα είναι μάλλον μέτρια, σημειώνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης