Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Θετικό γεγονός αλλά ενέχει κινδύνους η νέα κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία

tags :
Moody’s: Θετικό γεγονός αλλά ενέχει κινδύνους η νέα κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία
Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία μπορεί να συγκριθεί με την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti το 2011-2013, σημειώνει η Μoody’s
Σχετικά Άρθρα

Βελτιώνει βραχυπρόθεσμα τις προοπτικές της Ιταλίας η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Mario Draghi, ωστόσο, με το 28% Ιταλών να μην εμπιστεύονται την ΕΕ και τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με αυτή, ίσως να προκύψουν νέοι κίνδυνοι, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ειδικότερα, ο κ. Draghi ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας (Baa3/Stable).
Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες - ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τούτου λεχθέντος, καθώς ο επείγων χαρακτήρας που σχετίζεται με την πανδημία κορωνοϊού εξασθενεί, εν όψει μεταρρυθμίσεων, η χώρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάλογες με αυτές που διαπιστώθηκαν με άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Στις Βρυξέλλες, 30 Απριλίου

Σημειώνεται πως ο Draghi υποστηρίχθηκε κατά 80% από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα (εκτός από τους αδελφούς της Ιταλίας) θα ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση του δίνει ισχυρή εντολή να ηγηθεί.
Υποδηλώνει επίσης ότι τα λαϊκιστικά κόμματα βλέπουν, επί του παρόντος, οφέλη στις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης (αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και τη δυνατότητα της Ιταλίας να κάνει χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης).
Η βραχυπρόθεσμη πιστωτική επίπτωση της αλλαγής της κυβέρνησης είναι θετική.
Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Draghi, το σχέδιο που θα υποβάλει η Ιταλία στις Βρυξέλλες στις 30 Απριλίου για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ θα περιλαμβάνει πιθανώς έργα υποδομής υψηλής ποιότητας που ενδεχομένως ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας (γραφήματα 1 και 2).
Εάν αξιοποιηθούν όλα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης [SURE] και τα πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια [ΠΔΠ]), αυτά θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 20% του προ-πανδημικού ΑΕΠ.
Η ατζέντα της κυβέρνησης Draghi είναι πιθανό να επιδιώξει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού.
da.JPG
Μόλις η πανδημία παρουσιάσει ύφεση, μια βασική πρόκληση θα είναι η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, ορισμένα κόμματα ή ομάδες βουλευτών αντιτίθενται ενεργά εδώ και χρόνια σε πτυχές δικαστικών ή διοικητικών μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η παραγωγική χρήση των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ θα συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης (γράφημα 3).
Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η Ιταλία παρουσιάζει το τρίτο χειρότερο ποσοστό απορρόφησης για τον κύκλο των διαρθρωτικών ταμείων 2014-20.
Το κλειδί για τη βελτίωση του ποσοστού απορρόφησης των πόρων της ΕΕ θα είναι τα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων και της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, καθώς και για τον εξορθολογισμό των δημόσιων επενδυτικών διαδικασιών.
dada2.JPG
Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι μόνο το 28% των Ιταλών έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ.
Το να έχεις πρωθυπουργό τον Draghi, ο οποίος είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με το ευρώ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενέχει μακροπρόθεσμους κινδύνους, παρά τη δημοφιλία που απολαμβάνει σήμερα από πολλούς Ιταλούς.
Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία μπορεί να συγκριθεί με την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti το 2011-13.
Βέβαια, η ύπαρξη του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ είναι μια σημαντική διαφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης