Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Συρρίκνωση από -0,5% έως -1,5% της οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο του 2021 στην Ευρωζώνη

Rabobank: Συρρίκνωση από -0,5% έως -1,5% της οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο του 2021 στην Ευρωζώνη
Kατά 0,7% συρρικνώθηκε η ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο του 2020 και κατά 6,8% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική συρρίκνωση από -0,5% έως -1,5% αναμένεται να καταγράψει η οικονομία της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2021, παρά την ανθεκτικότητά της, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, επ’ αφορμή των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής στις 2 Φεβρουαρίου 2021.
Ειδικότερα, η ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,7%  το δ’ τρίμηνο του 2020 (γράφημα 1) και κατά 6,8% σε ετήσια βάση, έναντι ύφεσης 3,7% το 2009 (γράφημα 2), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στις 2 Φεβρουαρίου 2021.
Ως εκ τούτου, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, μοιραία, επιβράδυνε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Rabobank, η ζώνη του ευρώ τα πήγε πολύ χειρότερα του αναμενομένου.
Αυτή η κατάσταση ισχύει για τα περισσότερα κράτη μέλη.
Για παράδειγμα, η Ισπανία σημείωσε ανεπαίσθητη ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2020 (+0,4%), ενώ η Αυστρία ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος, αφού η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 4,2%.
Όπως αναφέρει η ολλανδική τράπεζα, ακόμη δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για το πώς κατανέμονται τα έξοδα και… οι πληγές, ωστόσο, με βάση τα δεδομένα των κρατών μελών, οι Υπηρεσίες ανέκαμψαν ελαφρώς, όπως και η μεταποίηση…

Μεταποίηση και Υπηρεσίες

Δηλαδή, τόσο η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον μεταποιητικό τομέα φαίνεται να έχει καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο.
Για αυτό υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης και οι μετέχοντες σε αυτή φαίνεται πως προσαρμόστηκαν στα πανδημικά δεδομένα.
Pinakas_1.jpg
Αυτή η ανθεκτικότητα δίνει μια κάποια άνεση για το μέλλον, αλλά είναι απίθανο να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωση στο α’ τρίμηνο του 2021, καθώς η Ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και δυο πολύ πιο επιθετικές μεταλλάξεις (γράφημα 3).
Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Επίσης, η εμπειρία του Ισραήλ υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτηθούν εκ νέου πολύ σκληρά μέτρα.
Ένας άλλος κίνδυνος για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ότι η επανεμφάνιση προβλημάτων σε ό,τι αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού και την παραγωγική ικανότητα των χωρών.
β.jpg

Ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας στον ορίζοντα

Σύμφωνα με τον δείκτη μεταποίησης PMI για τον μήνα Ιανουάριο, οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών έφτασαν στον υψηλότερο βαθμό από τον Απρίλιο λόγω του κορωνοϊού.
Παραδόξως αυτό αυξάνει τον PMI, καθώς υπό κανονικές συνθήκες οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης αποτελούν ένδειξη της ταχύτατα αυξανόμενης ζήτησης.
Ειδικά οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών λένε ότι υποφέρουν.
Η έλλειψη προμηθειών έχει τα αποθέματα στις μεταποιητικές εταιρείες σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από 2,5 χρόνια.
Οι δε τιμές spot για εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα αυξήθηκαν στα ύψη λόγω της έλλειψης που προκλήθηκε από την κρίση (σχήματα 5 και 6).
Τα εμπορευματοκιβώτια εξακολουθούν να μένουν χωρίς εκφόρτωση σε λιμάνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποσύρει μέρος του στόλου τους.
Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση κατά το β' τρίμηνο και το γ' τρίμηνο του 2020, οι τιμές έχουν ωθηθεί προς τα πάνω από δύο κατευθύνσεις.
γ.jpg

Η αβεβαιότητα συνεχίζει να θολώνει τις προοπτικές

Συνολικά, λαμβανομένων υπόψη των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, η Rabobank υποστηρίζει πως το α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, από -0,5% έως -1,5% σε ετήσια βάση, με την ανάκαμψη να αναμένεται από β’ τρίμηνο του 2021.
Είναι σαφές ότι αυτή η πρόβλεψη περιβάλλεται με αρκετή αβεβαιότητα, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
δ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης