Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή στην τελευταία πρόβλεψη της Goldman για το χρηματιστήριο – Οι 4.300 μονάδες για τον S&P 500 και η φούσκα

Προσοχή στην τελευταία πρόβλεψη της Goldman για το χρηματιστήριο – Οι 4.300 μονάδες για τον S&P 500 και η φούσκα
Φούσκα οι χρηματιστηριακές αγορές ή παραπλάνηση; - Τι απαντάει η Goldman Sachs;
Σχετικά Άρθρα

Παρ΄ ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ και διεθνώς είναι φούσκα… οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται με στόχο π.χ. ο δείκτης βαρόμετρο να φθάσει στο τέλος του 2021 στις 4.300 μονάδες.
Κατά την αμερικανική Goldman Sachs, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι εξαιρετικά αυξημένες σε απόλυτη βάση και πρακτικά φαίνονται και είναι υπερτιμημένες με βάση σχεδόν κάθε τυπική μέτρηση, συμπεριλαμβανομένης της τιμής πρός κέρδη, ή της χρηματιστηριακής τιμής προς την λογιστική αξία και την κεφαλαιοποίηση προς το ΑΕΠ.

Φούσκα ή παραπλάνηση;

Ωστόσο η εικόνα μπορεί να είναι παραπλανητική και προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί 11,5% από το υψηλό όλων των εποχών των 3856 μονάδες στις 26 Ιανουαρίου 2021 φθάνοντας στο τέλος του 2021 στις 4300 μονάδες.
Με βάση την Goldman Sachs οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν ότι όλα τα κλασικοί δείκτες αποτίμησης βρίσκονται στα κόκκινα αλλά υπάρχει μαγεία… που θα συνεχίσει να ανεβάζει τις μετοχές.
Αφού ληφθούν υπόψη τα επιτόκια και οι νομισματικές πρακτικές των κεντρικών τραπεζών, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 διαπραγματεύεται πραγματικά κάτω από την ιστορική αποτίμηση του.

Ο δείκτης Shiller

Ορισμένοι αισιόδοξοι των αγορών στηρίζονται στην ανάλυση του μεγάλου οικονομολόγου του Yale Unicversity Robert Shiller που συγκρίνει την απόδοση των κερδών, το αντίστροφο του P / E που δείχνει τα κέρδη που παίρνουν οι επενδυτές για κάθε δολάριο που επενδύουν στον δείκτη S&P, σε σχέση με την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου το οποίο βρίσκεται στο 1,04%.
Όταν η απόδοση των κερδών υπερβαίνει την πραγματική απόδοση του Δημοσίου συν ένα καλό περιθώριο, οι μετοχές ως επένδυση είναι πολύ καλύτερη αγορά από τα ομόλογα, με βάση την θεωρία. Αυτήν τη στιγμή, ο δείκτης Shiller δείχνει ότι ο δείκτης CAPE Return - το CAPE είναι το προσαρμοσμένο P / E – επιβεβαιώνει ότι η απόδοση των κερδών του 2,83%, η οποία εξακολουθεί να είναι 3,4% υψηλότερη από την "πραγματική" απόδοση των ομολόγων.
Ως εκ τούτου, το Excess CAPE Return είναι 3,4%.
Πώς γίνεται αυτό;
Επειδή ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 1,68% υπερβαίνει το επιτόκιο μακροπρόθεσμου ομολόγου στο 1,04%.
Με όρους πληθωρισμού τα αμερικανικά επιτόκια αφαιρώντας τον πληθωρισμό είναι αρνητικά.
Για πολλούς ο δείκτης Shiller's Excess CAPE ξεπερνά όλα τα παραδοσιακά σημεία αναφοράς, και αποδεικνύει ότι οι μετοχές είναι φθηνές.
Ένα πρόβλημα είναι ότι το Excess CAPE δεν είναι τόσο ευνοϊκό για τις μετοχές όσο πριν από λίγους μήνες, όταν έφτασε στο 4,88%, επειδή οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αυξηθεί και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται επίσης.
Ο δείκτης αυτός δεν δείχνει πολλά για την απόδοση των μετοχών στο μέλλον.
Η απόδοση των κερδών σχεδόν πάντα υπερβαίνει την απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων, απλώς και μόνο επειδή οι μετοχές είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνες από τα ομόλογα.

Το 2021 η άνοδος στις μετοχές θα είναι πιο ήπια

Κατά την Goldman Sachs θα δούμε μια μέτρια άνοδο στις μετοχές και στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες μέχρι το κλείσιμο του 2021, ωστόσο θα καταγραφεί άνοδος σε σχέση με το κλείσιμο του 2020.
Εάν η οικονομία ανακάμψει και τα κέρδη αυξηθούν, είναι λογικό να εκτιμηθεί ότι θα αυξηθούν και οι «πραγματικές» τιμές.
Καθώς η κανονικότητα έστω και αργά επιστρέφει οι εταιρείες ανταγωνίζονται πιο σκληρά και πιο δύσκολα για το κεφάλαιο για να κυνηγήσουν υποσχόμενες επενδύσεις, οδηγώντας τις αποδόσεις πολύ πάνω από τον ρυθμό πληθωρισμού.
Σε μια οικονομία όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί 5% ο δείκτης S&P θα φθάσει στις 4.300 μονάδες στο τέλος του 2021.
Ωστόσο η CBO προβλέπει ότι το ΑΕΠ για το 2021 θα είναι σταθερό στα επίπεδα του 2019 και 1% χαμηλότερα σε "πραγματικούς όρους".
Το ρεκόρ όλων των εποχών για τα κέρδη ανά μετοχή, ήταν 139,47 δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2019.
Εάν το ΑΕΠ αυξηθεί ελεγχόμενα το 2021 τότε οι 4300 μονάδες διαμορφώνουν P / E στον βασικό δείκτης της Wall Street τον χρηματιστηριακό δείκτη S & P 500 να διαπραγματεύεται 31 φορές τα κέρδη σε σχέση με τις 23,2 φορές στο τέλος του 2019.
Αυτή θα είναι μακράν η υψηλότερη αποτίμηση από τότε που τα κέρδη κατέρρευσαν το φθινόπωρο του 2009.
Τι γίνεται με το κανονικό CAPE της Shiller που προσαρμόζει τα κέρδη χρησιμοποιώντας έναν δεκαετή μέσο όρο κέρδους προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό;
Το CAPE προβλέπει αποτελεσματικά τα κέρδη ανά μετοχή τον επόμενο χρόνο, πολύ κάτω από το ρεκόρ των 139 δολαρίων.
Με δείκτης 4300 μονάδες ο κλασσικός CAPE θα φθάσει στο 40.
Δεν έχει διασπαστεί ποτέ αυτό το επίπεδο από το 2000 ποτέ δεν το πλησίασε πριν από τη συντριβή το 1929 και την κατάρρευση του 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης