Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο άτυπος πόλεμος μεταξύ ΕΚΤ και Goldman, Mizuho, Commerzbank, JPMorgan, ING με επίκεντρο τα ομόλογα

Ο άτυπος πόλεμος μεταξύ ΕΚΤ και Goldman, Mizuho, Commerzbank, JPMorgan, ING με επίκεντρο τα ομόλογα
Πιθανό οι traders να ωθήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρώπης ακόμη υψηλότερα και να δοκιμάσουν την προσέγγιση της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Ούτε λεπτό δεν έχασαν οι traders των ομολόγων για να δείξουν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde πόσο χρειάζονται την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας, μόλις μία ημέρα μετά το σχόλιό της ότι η επιλογή της μη εξάντλησης του ποσού του PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων μέσω πανδημίας, βρίσκεται στο τραπέζι.
Όλες οι σειρές ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα δέχονται ισχυρές πιέσεις, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Απρίλιο του 2020.
Αυτό συμβαίνει αφού η Lagarde επανέλαβε στις 21 Ιανουαρίου 2021 ότι το πακέτο πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μην χρειαστεί να εξαντληθεί.
Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε «εξίσου» να επαναξιολογηθεί, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι το μήνυμα μπορεί να μεταφραστεί σε πιο αργό ρυθμό αγοράς ομολόγων.

Τι κινεί τις αγορές

Είναι ένα φαινόμενο που η Goldman Sachs ονόμασε «peak της ΕΚΤ», τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός του ιδρύματος για την καταπολέμηση της οικονομικής ζημίας του κορωνοϊού έχει πιθανότατα εξαντληθεί.
Μια τέτοια στάση ευθυγραμμίζεται με εκείνη άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία, που έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα στο σύστημα για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη.
Και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρόθυμες και ικανές να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες, οι συνθήκες είναι ώριμες για υψηλότερες αποδόσεις.
«Αυτή είναι μια ιστορία tapering», δήλωσε ο Peter Chatwell, επικεφαλής στρατηγικής της Mizuho International.
"Οι αποδόσεις πρέπει να αυξηθούν καθώς αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου διατιμάται".

Έλεγχος των spreads

Ενώ η Lagarde είπε επίσης ότι μέρος του πακέτου θα μείνει αχρησιμοποίητο μόνο εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμείνουν ευνοϊκές και ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιών», η ιταλική πολιτική απειλεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας.
Σηματοδοτώντας έναν δυνητικά πιο αργό ρυθμό αγορών, η Commerzbank είπε ότι η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει μια σειρά παραγόντων που σημαίνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα αγορών της.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, η ρητορική της ενδεχόμενης μη πλήρους χρήσης του PEPP μπορεί να οδηγήσει στην ΕΚΤ να χρειαστεί να αγοράσει περισσότερα», έγραψαν οι αναλυτές Michael Leister και Marco Stoeckle.
«Τέτοιες κινήσεις της αγοράς είναι πιθανώς ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα είναι απρόθυμη να μειώσει σημαντικά τον όγκο».

Πτώση ομολόγων

Τα ιταλικά ομόλογα υποχωρούν σήμερα μετά από ένα δημοσίευμα της Corriere della Sera ότι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα μπορούσε να επιδιώξει νέες εκλογές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικούς ομολόγου αυξήθηκε, ενώ και οι αποδόσεις στα γερμανικά 10ετή ομόλογα άγγιξαν το υψηλό των επτά ημερών του -0,49%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα σχόλια της Lagarde έδειχναν ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα για να περιορίσει το χάσμα στο κόστος δανεισμού μεταξύ των ισχυρότερων και ασθενέστερων οικονομιών της περιοχής.
Η κεντρική τράπεζα έχει συγκεκριμένες ιδέες για το ποια spread είναι κατάλληλα, ενώ η πολιτική της έχει ένα όριο στις αποδόσεις των πιο χρεωμένων εθνών της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία, των οποίων οι ανάγκες δανεισμού έχουν αυξηθεί στην πανδημία.

Λιγότερη υποστήριξη;

Όμως, με τη συμφωνία Brexit εξασφαλισμένη, τα εμβόλια να υλοποιούνται και ένα φορολογικό πακέτο - ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη η ΕΚΤ να συνεχίσει να προσφέρει όση υποστήριξη μπορεί μειώνεται.
Είναι μια συνειδητοποίηση που αντηχεί στους traders σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management, η απόδοση των 10ετών ομολόγων θα μπορούσε να διπλασιαστεί.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, που από καιρό απουσιάζουν από τη ζώνη του ευρώ, παραμένουν το βασικό ερώτημα.
Είναι πιθανό ότι οι traders θα μπορούσαν να ωθήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρώπης ακόμη υψηλότερα και να δοκιμάσουν την προσέγγιση της ΕΚΤ για τη διατήρηση κάποιου μέρους της δύναμής της, σύμφωνα με τον Antoine Bouvet, της ING Groep.
«Είναι μια ωραία παγίδα που η ΕΚΤ δημιουργεί από μόνη της», είπε ο Bouvet.
«Αν θέλουν να ξοδέψουν λιγότερα, πρέπει να ανακοινώσουν ότι θα ξοδέψουν πολλά.
Διαφορετικά, η αγορά θα αμφιβάλλει και θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά τους», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης