Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Τα lockdowns δημιούργησαν «μαξιλάρι» 500 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη – Θα ενισχύσουν την ανάκαμψη;

Allianz: Τα lockdowns δημιούργησαν «μαξιλάρι» 500 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη – Θα ενισχύσουν την ανάκαμψη;

Τα lockdowns οδήγησαν σε αναγκαστική αποταμίευση την Ευρωζώνη, έστω και με άνισο τρόπο – Τα κεφάλαια αυτά θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη;

Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία lockdowns στην Ευρώπη φέρνουν ακόμη περισσότερα εμπόδια στις δαπάνες και δημιουργούν τεράστιες εξοικονομήσεις, που θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη παράλληλα με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών.
Τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη ως επί το πλείστον συγκέντρωσαν αρκετά χρήματα, όταν οι επιχειρήσεις έκλεισαν την άνοιξη του 2020.
Τώρα σε ένα επιμηκυνόμενο δεύτερο κύμα lockdowns, διαθέτουν περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια που διαφορετικά θα είχαν δαπανηθεί σε εστιατόρια, αγορές και ταξίδια, σύμφωνα με υπολογισμούς της Allianz.
Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το αν η ανεργία μπορεί να συγκρατηθεί και τα «τραύματα» της πανδημίας υποχωρήσουν μπροστά στην αισιοδοξία.

Άνιση κατανομή κεφαλαίων

Αν και η συσσώρευση χρημάτων κατανέμεται άνισα, οι οικονομολόγοι επικαλούνται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν εκ νέου δεδομένης της ευκαιρίας, όπως έκαναν το καλοκαίρι.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, τονίζει, πως οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να προσθέσουν 1% στο ΑΕΠ για το 2021 με βάση το 25% του ποσού των 500 δισεκ. ευρώ,
Το Bloomberg εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 4,6% το 2021 μετά από μία ιστορική «βουτιά» - 7,4% το 2020.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Στη Γαλλία για παράδειγμα, το ποσοστό αναγκαστικής αποταμίευσης σχεδόν μειώθηκε στα επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης όταν άνοιξαν τα καταστήματα και τα εστιατόρια το καλοκαίρι.
Αυτό βοήθησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει κατά περίπου 19% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης.
Μετά από μια δεύτερη κορύφωση αποταμίευσης - ελέω lockdown- η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία καθώς βελτιώνεται η υγειονομική κατάσταση, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας στις 14/12/2020.
commission.JPG
bank_of_france.JPG

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπίστωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι οι καταναλωτές συσσώρευαν ως επί το πλείστον χρήματα απρόθυμα, και μάλιστα προληπτικά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η κατανάλωση στην Ευρωζώνη αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης στα μέσα του 2022.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των κεφαλαίων βρίσκει τον δρόμο του πίσω στην οικονομία γρήγορα, καθώς η αβεβαιότητα για την εργασία και το εισόδημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι κίνδυνοι

Τα κυβερνητικά προγράμματα που έχουν βοηθήσει στη διασφάλιση των μέσων διαβίωσης μέσω των lockdowns δεν θα διαρκέσουν για πάντα.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για ένα μαγικό φίλτρο που θα οδηγήσει την ανάκαμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Jacob Nell, οικονομολόγος της Morgan Stanley.
Η άνιση κατανομή των αποταμιεύσεων δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα αποδεσμευτούν.
Μια μελέτη από το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας έδειξε ότι το ήμισυ των εξοικονομήσεων κατά το πρώτο κύμα μειώθηκε στο 10% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα της χώρας, ενώ οι φτωχότεροι είδαν το χρέος τους να αυξάνεται.

Ιστορικών διαστάσεων ζήτημα 

Σύμφωνα με τη Bundesbank η συγκέντρωση των αποταμιεύσεων μεταξύ των πλουσιότερων της κοινωνίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι τα χρήματα απλώς αυξάνουν τον πλούτο τους με μικρό όφελος για τους άλλους.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά των νοικοκυριών, όταν η πανδημία υποχωρήσει, για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Είναι ζήτημα ιστορικών διαστάσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Bank of England Andy Haldane.
«Είναι περισσότερο σαν το επακόλουθο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή μοιάζει περισσότερο με τα όσα ακολούθησαν την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ή ενός παγκόσμιου πολέμου, που προκάλεσε μια πολύ ταχύτερη απελευθέρωση της ζήτησης» σημείωσε.
Η ταχεία απελευθέρωση κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνοδο τιμών από ό, τι αναμενόταν σήμερα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης εκ μέρους της ΕΚΤ.
Ως έχει η κατάσταση, η ΕΚΤ είναι απαισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό κάτω του 2%, ακόμη και για τρία χρόνια από τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης