Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε διαρκή συρρίκνωση ο κλάδος των υπηρεσιών εξαιτίας των lockdowns

Ευρωζώνη: Σε διαρκή συρρίκνωση ο κλάδος των υπηρεσιών εξαιτίας των lockdowns
O δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 46,4 το Δεκέμβριο έναντι 41,7 του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση, όμως ήταν χαμηλότερος της αρχικής εκτίμησης για 47,3, καθώς μειώθηκε περαιτέρω η ζήτηση
Η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε σημάδια βελτίωσης στο τέλος του 2021, θετική προοπτική η οποία τώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί εξαιτίας της χρονικής επέκτασης των υγειονομικών μέτρων και των lockdowns και της καταγραφής καθυστερήσεων στην εξέλιξη των μαζικών εμβολιασμών κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Καθώς με αιχμή των κλάδο των υπηρεσιών που πλήττονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται συνολική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Γερμανία παρατείνει το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ και η Ιταλία αποφάσισε να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ενώ ακολούθησε και η Γαλλία.
Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα  κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο, με συνεχιζόμενη αύξηση στον τομέα της μεταποίησης να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανάγνωση μιας έρευνας της IHS Markit.
Στο πλαίσιο αυτό η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία κατέγραψε υψηλό 3,5 ετών.
European economy was improving before pandemic worsened again

Υπηρεσίες

Την ίδια ώρα μεγαλύτερο του αναμενόμενου είναι το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών στο τέλος του 2020, ενώ προβλέπεται επιδείνωση εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σύνθετος δείκτης της Μarkit για μεταποίηση και υπηρεσίες αυξήθηκε μεν στο 49,1 το Δεκέμβριο από το 45,3 του Νοεμβρίου, όμως παραμένει κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Ο κλάδος υπηρεσιών συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού», αναφέρει ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit.
O δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 46,4 το Δεκέμβριο έναντι 41,7 του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση, όμως διαμορφώθηκε χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για 47,3, καθώς μειώθηκε ακόμη περισσότερο η ζήτηση.

Εμβολιασμοί

Ο Williamson προβλέπει ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού καταγραφεί κάποια βελτίωση, καθώς η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών θα παραμείνει συρρικνωμένη τους πρώτους μήνες του έτους, λόγω των νέων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ωστόσο, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αισιοδοξία που αποτυπώνεται στον επιμέρους δείκτη για τη μελλοντική παραγωγή στη μεταποίηση, ο οποίος αυξήθηκε στο 64,5 από 60,4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης