Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η ευρωπαϊκή κρίση είναι και νομισματική - Η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο - Οι αγορές ομολόγων δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία - Ορατός ο κίνδυνος για διαζύγιο (διάσπαση της Ευρωζώνης)

tags :
HSBC: Η ευρωπαϊκή κρίση είναι και νομισματική - Η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο - Οι αγορές ομολόγων δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία - Ορατός ο κίνδυνος για διαζύγιο (διάσπαση της Ευρωζώνης)
Για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης προειδοποιεί ο Stephen King, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC.
Όπως αναφέρει σε νέο άρθρο του, μπορεί η ευρωπαϊκή κρίση να ξεκίνησε ως δημοσιονομική, αλλά πλέον είναι βέβαιο πως έχει μετεξελιχθεί σε νομισματική κρίση. Το νομισματικό σύστημα της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να διαβρώνεται. Η παράνοια για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη... Η διατραπεζική αγορά δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς και τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας υποφέρουν...
"Κάτι έχει πάει τελείως στραβά. Μπορεί το ευρώ να είναι ένα νόμισμα, αλλά σίγουρα τα κράτη που το έχουν υιοθετήσει βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ενός διαζυγίου", σχολιάζει ο Κing.
Οι επιλογές των Ευρωπαίων, συνεχίζει ο ίδιος, είναι απλές: Λιτότητα, πακέτα διάσωσης ή χρεοκοπία. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πολιτικές επιλογές, γεγονός που επιτρέπει στην ΕΚΤ και στον επικεφαλής της, τον M. Draghi, για αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της δράσης.
Αλλά αυτό, προειδοποιεί ο αναλυτής της HSBC, δεν είναι πλέον αποδεκτό από την ΕΚΤ. Μια κεντρική τράπεζα, συνεχίζει, που δεν μπορεί να θέσει την ατζέντα της νομισματικής της πολιτικής είναι πλέον άχρηστη.
Ο King χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi. Γιατί; Γιατί, όπως υποστηρίζει, αποτελούν απόδειξη πως η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί το γεγονός πως δεν διαθέτει πλέον τον πλήρη έλεγχο των νομισματικών συνθηκών εντός της Ευρωζώνης και για το λόγο αυτό εξετάζει πλέον τη λήψη σειράς μέτρων.
"Ακόμη και με ένα νέα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα υπάρξει επιτυχία..,", προειδοποιεί ο King.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης