Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι αγορές, αναμένουν τις επόμενες κινήσεις

Rabobank: Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι αγορές, αναμένουν τις επόμενες κινήσεις
Οι επενδυτές αναμένουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο θα ανακοινώσουν μέτρα τόνωσης , σύμφωνα με όσα αναφέρει η Rabobank
Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες είναι οι αγορές, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Μάλιστα, φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την Ημέρα των Εκπτώσεων για τους Εργένηδες και τις κεντρικές τράπεζες, παρά για τις γεωπολιτικές εντάσεις, π.χ. για τις σινοαμερικανικές σχέσεις ή για το Brexit, το οποίο πρέπει να επιλυθεί ως ζήτημα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη 19η Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει το Reuters καθώς και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφερε πως βουλευτές του Χονγκ Κονγκ μπορεί να υποβάλουν παραίτηση διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους που επιβάλλονται κατευθείαν από το Πεκίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Raab, αναφέρθηκε σε επίθεση κατά του Χονγκ Κονγκ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του.
Αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εξετάζεται η επιβολή και άλλων κυρώσεων κατά της Κίνας.
Και παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο, με τον πρόεδρο Trump να αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία, και οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τους Ρεπουμπλικανούς.
Μάλιστα, ο Biden θα αναζητήσει συμμάχους ανά την υφήλιο, σε αντίθεση με τον Trump που είχε ακολουθήσει την οδό των κυρώσεων σε διμερές επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές συνεχίζουν να εμφανίζουν πράσινες οθόνες – κάτι το οποίο υποδηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Οι Κεντρικές Τράπεζες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι στο προσκήνιο, καθορίζοντας την περαιτέρω τροχιά τους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της επεσήμανε πως η κατ’ οίκον εργασία παραμένει… κανονικότητα.
Το ίδιο και η χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, αν και ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, μίλησε για τον στόχο του πληθωρισμού, για την ΕΚΤ είναι πολύ νωρίς να θέσει τέτοιου είδους στόχους.
Στην πραγματικότητα, η Lagarde δεν μίλησε καθόλου για τους στόχους πολιτικής.
Από την άλλη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για το τι μας περιμένει τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, η Lagarde είπε ότι «η βασική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι να γεφυρωθεί το κενό έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός και η ανάκαμψη να δημιουργήσει τη δική της δυναμική».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος Lagarde τόνισε ότι οι πρόσφατες ειδήσεις της Pfizer, αν και είναι ευπρόσδεκτες, δεν επαρκούν.
Όσον αφορά τη σύνθεση του επικείμενου μέτρου στήριξης, σημείωσε ότι «τα PEPP και τα TLTRO έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους [...] Επομένως είναι πιθανό να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία.»
Αυτό συμβαδίζει με τις προηγούμενες σκέψεις μας ότι το πακέτο τόνωσης θα περιλαμβάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων και LTRO, αλλά όχι μείωση του επιτοκίου.
Ωστόσο, κράτησε όλες τις επιλογές στο τραπέζι.

Αλλάζει ο Erdogan;

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να δει φως.
Μετά από ένα ταραχώδες Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο Πρόεδρος Erdogan απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα (CBRT), Uysal, διορίζοντας τον Agbal ως αντικαταστάτη του, χθες 11 Νοεμβρίου εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Τράπεζα:
«Όπως οπουδήποτε αλλού σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας είναι καθήκον της κεντρικής τράπεζας να καθορίσει και να εφαρμόσει πολιτικές που απαιτούνται για τον περιορισμό του πληθωρισμού », είπε, προσθέτοντας« υποστηρίζω κάθε βήμα που θα κάνουν ». Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έρχονται σε επαφή με διεθνείς επενδυτές.
Οι αγορές ήταν αισιόδοξες ότι αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στην Τουρκία προς πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές.
Ωστόσο, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας διοικητής της CBRT αντικαθίσταται από τον Erdogan, απαιτείται κάποια προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης