Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας θα βελτιώσει τη νομισματική πολιτική

Fitch: Η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας θα βελτιώσει τη νομισματική πολιτική
Σχόλιο της Fitch Ratings για την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας
Η αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ενδέχεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, με την απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της επόμενης εβδομάδας (19/11) να παρέχει μια αρχική ένδειξη, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings.
Ο Naci Agbal διορίστηκε κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT) στις 7 Νοεμβρίου και διαδέχθηκε τον Murat Uysal, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019.
Η κίνηση έρχεται παράλληλα με την παραίτηση του Berat Albayrak ως υπουργού Οικονομικών και την αντικατάσταση από τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Lutfi Elvan, αν και οποιοσδήποτε σύνδεσμος μεταξύ των αλλαγών είναι ασαφής, όπως και το αν η αλλαγή θα επιταχύνει την οικονομική μεταρρύθμιση η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι πιο ευαίσθητη στις ρυθμίσεις νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο.
«Μια δεύτερη αλλαγή στην ηγεσία της CBRT σε λιγότερο από δύο χρόνια υπογραμμίζει την περιορισμένη ανεξαρτησία της από την πολιτική πίεση (και οι δύο αλλαγές πραγματοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα).
Το κίνητρο για την απόλυση του κ. Uysal παραμένει ασαφές και ο Πρόεδρος Erdogan συνέχισε να εκφράζει την αντίθεσή του στα υψηλότερα επιτόκια.
Η απόφαση της CBRT να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο repo στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου συνέβαλε στην επακόλουθη πτώση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Η υποβαθμιση του outlook της Τουρκίας σε αρνητικό τον περασμένο Αύγουστο -αξιολόγηση “BB-”- οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κινδύνων εξωτερικής χρηματοδότησης από την πτώση των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα, την αδύναμη αξιοπιστία νομισματικής πολιτικής, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Έκτοτε, η αντίδραση της CBRT ευθυγραμμίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την προσδοκία μας ότι θα επικεντρωθεί στην αυστηρότερη πολιτική.
Το μέσο σταθμικό κόστος της χρηματοδότησης της CBRT έχει αυξηθεί σε 14,2% από το χαμηλό του 7,3% στα μέσα Ιουλίου και η πιστωτική αύξηση έχει μειωθεί στο 11% από το υψηλό του 45% στις αρχές Ιουλίου, κυρίως λόγω του ασθενέστερου δανεισμού των κρατικών τραπεζών και της απότομης πτώσης της χρήσης του κυβερνητικού συστήματος εγγύησης πιστώσεων.
Ωστόσο, αυτό δεν ανέστρεψε την πτωτική τάση της λίρας.
Αναμένουμε ότι η αυστηρότερη ρύθμιση μέσω του βασικού επιτοκίου πολιτικής θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, δεδομένου ότι είναι πιο διαφανής και προβλέψιμη και δείχνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την πολιτική πίεση», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης