Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Neutral για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει η Barclays - Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του bail in; Πόσο μπορεί να πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών και ποιες θα επωφεληθούν περισσότερο;

Neutral για τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει η Barclays - Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του bail in; Πόσο μπορεί να πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών και ποιες θα επωφεληθούν περισσότερο;
Ουδέτερη (neutral) δηλώνει ότι παραμένει για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Barclays, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές, λόγω της διογκούμενης κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Σε νέα έκθεσή του με ημερομηνία 5 Ιουλίου και τίτλο "Bondholders to the rescue? Bail-in debt at European banks" (Στους ομολογιούχους το βάρος της διάσωσης; Η τακτική του bail in για τις ευρωπαϊκές τράπεζες), o οίκος επιχειρεί να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέα αυτής πολιτικής που προωθούν οι Ευρωπαίοι για τις τράπεζές τους.
Υπενθυμίζεται πως κατά το bail in μια ρυθμιστική αρχή αναλαμβάνει να καταγράψει το ακάλυπτο χρέος (unsecured debt) μιας τράπεζας και να το μετατρέψει σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους των τραπεζών, όπου το βάρος μετακυλύεται στους ομολογιούχους (bail in), προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και να αποφευχθούν νέα, πρόσθετα βάρη στους φορολογουμένους.
Επικαλούμενη πρόσφατη έκθεση της Koμισιόν για το bail in των τραπεζών η Βarclays επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το θέμα αυτό:
- Το bail in θα πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών;
Τα ομόλογα bail in (Bail-in bonds) θεωρητικά, εξηγεί ο οίκος, θα πρέπει να έχουν καλύτερα επιτόκια από τα κανονικά ομόλογα, καθώς οι τράπεζες, κάνοντας χρήση της πρώτης επιλογής ομολόγων (bail in) είναι σε θέση να αποφύγουν εκδόσεις που θα πλήξουν την πραγματική τους αξία.
Αλλά η μετατροπή του ακάλυπτου χρέους (unsecured debt) μιας τράπεζας σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας, με τις οποίες θα πληρωθούν οι πιστωτές, είναι μια κίνηση που θα ασκήσει πιέσεις στα επιτόκια.
Επομένως, επισημαίνει η Barclays, η τακτική του bail-in θα είναι κοστοβόρα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ' επέκταση μπορεί να πλήξει την κερδοφορία τους.
- Μπορούν να επωφεληθούν του bail in οι ισχυρότερες τράπεζες;
Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν προβλέπει ότι η τακτική του bail in θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το 2018. Η εφαρμογή αυτή προϋποθέτει αλλαγή της νομοθεσίας και των κανόνων που τη διέπουν. Τα ομόλογα που θα εκδίδονται πριν το 2018 θα υπόκεινται (μερικώς) στους νέους κανόνες.
Επομένως, ακόμη και πριν το 2018 οι πιο αδύναμες τράπεζες θα αρχίσουν να χάνουν το περιθώριο κέρδους αλλά και το μερίδιο αγοράς έναντι των πιο ισχυρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για τις πιο αδύναμες τράπεζες το πρόσθετο κόστος από το bail in συνιστά μιας στρατηγικής σημασίας πρόκληση, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν οι ισολογισμοί τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης