Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο ανερχόμενος ιμπεριαλισμός της Κίνας απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα

Rabobank: Ο ανερχόμενος ιμπεριαλισμός της Κίνας απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα
Ο αναθεωρητισμός της Κίνας αποτελεί προπομπό μιας νέας εποχής, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ο ανερχόμενος ιμπεριαλισμός της Κίνας αποτελεί προπομπό μιας νέας εποχής, απειλώντας την παγκόσμια σταθερότητα, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι αγορές μετοχών και συναλλάγματος προσπαθούν να «τρέξουν», ευθυγραμμιζόμενες με την επική διάχυση ρευστότητας που τους παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Στόχος είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Από την άλλη, η αγωνία ώστε τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί να αποδώσουν είναι μεγάλη.
Ουσιαστική ώθηση στην οικονομική ζωή έδωσε η άρση των lockdowns και, γενικά, των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημικής κρίσης.
Πράγματι, όπως φαίνεται, όλα τα παραπάνω προσέφεραν ανακούφιση.
Πολλοί δε σπεύδουν να πανηγυρίσουν πρόωρα.
Στους δε πανηγυρισμούς πρωτοστατεί μέλος της Fed που ζητούσε δημοσίως η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ να φτάσει στο 4%.
Παρ’ όλα αυτά, το πόδι του ασθενούς, δηλαδή της οικονομίας, είναι ακόμη στον γύψο.
Οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πλημμυρίσει από αστυνομικούς, καθώς ψηφίζεται ο νόμος που ποινικοποιεί την προσβολή του κινεζικού ύμνου ή την καύση της κινεζικής σημαίας – κάτι που αποτελεί προάγγελο για την έλευση και την ψήφιση του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που φέρνει το Πεκίνο, παρακάμπτοντας τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Τι λέει αυτός ο νόμος;…
Απαγορεύει σε ξένους δικαστές να συμμετέχουν σε εθνικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και βάζει φρένο σε ενέργειες που μπορεί να βλάψουν το κινεζικό κράτος.
Με άλλα λόγια, η ασάφεια και η αοριστία του νόμου, που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, επιτρέπει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να παρεμβαίνει κατά το δοκούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, υπονομεύοντας de facto την αρχή «ένα κράτος, δύο συστήματα».
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ενημέρωσε το Κογκρέσο πως το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο, ενώ υποσχέθηκε την ανάληψη δράσης και την επιβολή κυρώσεων κατά του κινεζικού καθεστώτος.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρούς περιοριστικούς ελέγχους σε συναλλαγές σε γιουάν και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους φυσικά και νομικά πρόσωπα με κινεζική προέλευση.
Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος δεν βλέπει πως μπορεί το Χονγκ Κονγκ να συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια που είχε ως αυτόνομο εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο.
Πέρα από αυτό, εξετάζονται κυρώσεις κατά τις Κίνας, με αφορμή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Κάπως έτσι αναμένεται να αντιδράσουν οι ΗΠΑ.
Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Trump μπλοφάρει.
Οι απαισιόδοξοι, στον αντίποδα, επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και ένοπλη σύρραξη, ενώ υποστηρίζουν πως τηρούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά, π.χ. για την Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να συναλλάσσεται με τη Χώρα του Δράκου.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε ανοιχτά ότι ο Donald Trump είναι μπερδεμένος σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της κινεζικής επεκτατικότητας λόγω των συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανοίγει και άλλο μέτωπο, πέραν των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο δεν δίστασε να απειλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με οικονομικές κυρώσεις αν εγκαταλείψει το πρόγραμμα 5G της Huawei.
Επίσης, έχει απειλήσει σιωπηρά τον Καναδά, σε σχέση με την έκδοση της CFO της Huawei, η οποία «κρατείται όμηρος».
Τα βέλη της Κίνας δέχεται και η Αυστραλία, με την επιβολή υπέρογκων δασμών στα αυστραλιανά προϊόντα, ενώ η ένταση με την Ινδία είναι στο «κόκκινο».
Πριν από μερικά χρόνια όλα αυτά τα γεγονότα θα γέμιζαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Τώρα, όμως, δεν αποτελούν είδηση, είναι απλώς κανονικότητα ακόμα και για τις αγορές.
Πέρα από τα παραπάνω, η ισοτιμία δολαρίου/γιουάν κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο αγγίζει τις 7,1720 μονάδες, όταν στις 20 Ιανουαρίου ήταν στις 6,8672.
Αν σπάσει το φράγμα των 7,2 μονάδων, τότε κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.
Εκτός και αν δεν είναι αχαρτογράφητα…


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης