Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Θετικό βήμα η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, μειώνεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ

tags :
Citigroup: Θετικό βήμα η συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, μειώνεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ
Πως σχολιάζει η Citigroup τη συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ.
Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού διαπιστώνει η Citigroup μετά τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου E. Macron και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει στο σημερινό έκτακτο σημείωμά της η Citigroup, το γαλλογερμανικό ταμείο ανάκαμψης καλύπτει πολλά κενά (Franco-German Recovery Fund Draft Ticks Many Boxes).
Το Ταμείο θα συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές μέσω της πώλησης ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) εξ ονόματος της ΕΕ-27 και  στη συνέχεια θα διανέμει τα έσοδα με τη μορφή επιχορηγήσεων, όχι δανείων, σε περιφέρειες και τομείς που επηρεάζονται οικονομικά από τις συνέπειες της κρίσης του COVID-19.
Το έγγραφο αναφέρεται σε ένα φιλόδοξο, προσωρινό και στοχευμένο Ταμείο ως μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ, γνωστού και ως 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ), ενισχύοντας το κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών.
Ως εκ τούτου τα χρήματα θα ελέγχονται από την ΕΕ, όχι από τα κράτη μέλη, δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το 2021 και ενδέχεται να υπόκεινται σε εθνικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, το Ταμείο βραχυπρόθεσμα δεν θα κοστίσει τίτοτα στα κράτη μέλη.
Αυτό θα επιτευχθεί αυξάνοντας το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων της ΕΕ από το τρέχον επίπεδο του 1,2% στο 2%.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί ούτε η ημερομηνία λήξης ούτε το αναμενόμενο χρονοδιάργαμμα αποπληρωμής, αλλά αυτά πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν κατά το επόμενο ΠΔΠ (2028-34).
Το βασικό ερώτημα είναι πώς η πρόταση αυτή θα εγκριθεί από την ΕΕ-27.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι χώρες που είναι υπέρ της κατανομής των βαρών θα την στηρίξουν.
Αλλά αυτή η συμφωνία θα ασκήσει πιέσεις στις πιο αυστηρές χώρες (κυρίως στον Βορρά).
Ωστόσο, δεδομένης της προηγούμενης αναγνώρισης της ανάγκης για αλληλεγγύη και της αρχής των επιχορηγήσεων εφόσον υπάρχει κάποιος έλεγχος / προϋποθέσεις, sτο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τους περισσότερους.
Έτσι, αναμένουμε τα επόμενα βήματα.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη δική της εκδοχή, ενώ αναμένονται διαπραγματεύσεις σχετικά με τις σχετικές προϋποθέσεις και τα ακριβή κλειδιά κατανομής.
Δύο βασικά θετικά αναγνωρίζει η Citigroup.
Πρώτον, ότι οι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για φορολογικές μεταφορές (δηλ. επιχορηγήσεις, όχι δάνεια).
Δεύτερον, η κοινή έκδοση θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό ΕΕ-27, δείχνοντας μεγαλύτερη κατανόηση ότι προτεραιότητα είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους έκδοσης χρεών και η αποφυγή της επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών.
Συνολικά, σύμφωνα με τη Citigroup, η Ευρώπη οδεύει προς ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής λιγότερο εξαρτημένο από την ΕΚΤ.
Οι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει ότι, ελλείψει κοινής απάντησης με τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κίνδυνος περαιτέρω χάσματος ανάμεσα στις οικονομικές επιδόσεις των χωρών που θα μπορούσαν να θέσουν την ενιαία αγορά σε κίνδυνο.
Αυτό είναι επίσης ίσως μια απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ στη νομισματική πολιτική, επιτυγχάνοντας τελικά την ανάγκη για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης