Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Στα 5,5 τρισ. δολάρια το κόστος του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ΑΕΠ - Μετά το 2022 η επιστροφή σε προ κρίσης επίπεδα

JP Morgan: Στα 5,5 τρισ. δολάρια το κόστος του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ΑΕΠ - Μετά το 2022 η επιστροφή σε προ κρίσης επίπεδα
Μία ολόκληρη ιαπωνική οικονομία θα κοστίσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ ο κορωνοϊός
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 τρισ. δολαρίων ή 8% επί του συνολικού ΑΕΠ υπολογίζει η J.P. Morgan τη συνολική ζημία που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, σε ορίζοντα περίπου δύο ετών, έως το τέλος του 2021.
Ενδεικτικά, το προαναφερθέν ποσό ισούται με το ΑΕΠ της ιαπωνικής οικονομίας και σηματοδοτεί το μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως από το 1930.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας αλλά και άλλων αναλυτών, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτήσουν οι οικονομίες το χαμένο έδαφος.
Ακόμη και με τα πρωτοφανή επίπεδα νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι απίθανο να επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022, υπογραμμίζεται.
Μάλιστα, σε σύγκριση με την πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ανάκαμψη ενδέχεται να αποδειχτεί ακόμη πιο αργή από ό,τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σημειώνεται ότι το κόστος θα είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε στις περιόδους ύφεσης 2008-2009 και 1974-1975.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε την Τετάρτη ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει βαθύτερη κατάρρευση των διεθνών εμπορικών ροών σε σχέση με οποιοδήποτε σημείο της μεταπολεμικής εποχής, υπενθυμίζεται.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 10/4, η J.P. Morgan είχε προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 40% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και αύξηση στο 20% της ανεργίας τον Απρίλιο, με απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας.
Στην προηγούμενη πρόβλεψη της, η JP Morgan «έβλεπε» υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25%.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να προβλέπουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι οι διαταραχές από την πανδημία θα εξασθενίσουν τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, προβλέπουν ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο με ανάπτυξη 23% και αύξηση στο δ' τρίμηνο του 2020 κατά 13%.
Παράλληλα, προβλέπουν κατά 10% υποχώρηση στο α' τρίμηνο του 2020.
Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι αντιμετώπισαν δυσκολίες όταν επιχείρησαν να καταγράψουν την επίδραση του κλεισίματος των εταιρειών λόγω του κορωνοϊού και πολλοί έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους.
«Κατά τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, οι οικονομολόγοι ενεργούν μέσα σε... ομίχλη» αναφέρεται στην ανάλυση της JP Morgan και επισημαίνει ότι τα οικονομικά μοντέλα πλέον δεν λειτουργούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης