Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χονγκ Κονγκ: Η επίδραση των διαδηλώσεων σε οικονομία και αγορά σε 5 γραφήματα

Χονγκ Κονγκ: Η επίδραση των διαδηλώσεων σε οικονομία και αγορά σε 5 γραφήματα
Από το αίτημα κατάργησης του ν/σ περί έκδοσης σε διαδηλώσεις που κρατούν ήδη 6 μήνες, ο δρόμος είναι μακρύς, οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να έχουν τέλος και οι συνέπειες καθρεφτίζονται στην οικονομία και το χρηματιστήριο
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ που μετρούν ήδη κάτι παραπάνω από έξι μήνες, συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό, δείχνοντας ελάχιστα σημάδια ύφεσης στο άμεσο μέλλον και έχοντας βεβαίως, επηρεάσει την οικονομία και το χρηματιστήριο.
Το Χονγκ Κονγκ, μια πρώην Βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, είναι ένα παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο που συνδέει την Κίνα με τον κόσμο.
Οι διαμαρτυρίες στην πόλη πυροδοτήθηκαν αρχικά, με τις προτεινόμενες αλλαγές από ένα νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε την έκδοση κατηγορουμένων στην ηπειρωτική Κίνα.
Αργότερα μετασχηματίστηκαν σε ευρύτερες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις που περιλάμβαναν αιτήματα όπως, περισσότερη δημοκρατία και καθολική ψηφοφορία, ενώ μερικές φορές ενεπλάκησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

GP: Hong Kong Protests: Unrest In Hong Kong During Anti-Extradition Protests
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των έξι αυτών μηνών έχουν επηρεάσει την οικονομία και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και παρακάτω τα 5 γραφήματα δείχνουν το μέγεθος αυτής της επιρροής.

Το Χονγκ Κονγκ σε ύφεση

Οι διαμαρτυρίες, μαζί με πηγές αβεβαιότητας όπως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έστειλαν την οικονομία του Χονγκ Κονγκ σε ύφεση για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

CH 20191226_hongkong_gdp.png
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί για την πόλη, καθώς η οικονομολόγος Iris Pang, της ολλανδικής τράπεζας ING, προβλέπει ότι το ετήσιο ΑΕγχΠ του Χονγκ Κονγκ θα μειωθεί κατά 2,25% το 2019 και 5,8% το 2020.

Μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων

Ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ύφεσης στο Χονγκ Κονγκ είναι η απότομη πτώση των λιανικών πωλήσεων.
Η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου το 65% του ΑΕΠ της πόλης.
Οι καταναλωτές του Χονγκ Κονγκ ήταν προσεκτικοί όσον αφορά τις δαπάνες, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εξαντλήθηκαν στις αρχές του έτους.

CH 20191226_hongkong_retail_sales.png
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες έκαναν τους καταναλωτές να σταματήσουν να δαπανούν ακόμη περισσότερο, επιδεινώνοντας την πτώση των λιανικών πωλήσεων της πόλης.

Κατακρύμνηση του τουρισμού

Οι μειούμενες αφίξεις τουριστών στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβαρύνει επιπλέον στην επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων της πόλης.

CH 20191226_hongkong_tourist_arrivals.png
Οι επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου των τουριστών στο Χονγκ Κονγκ, μειώθηκαν κατά περίπου 4,45% τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.

Το Χρηματιστήριο παραδόξως ανέβηκε το 2019

Παρά τις πιέσεις στην οικονομία, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ - ο Hang Seng - εμφανίζεται να βαδίζει σε καλό δρόμο έως το τέλος του 2019, σημειώνοντας υψηλότερες επιδόσεις από το ξεκίνημα του έτους.
Το παράδοξο αυτό ωστόσο εξηγείται:

CH 20191226_hang_seng_index.png
Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν τη χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ ως έναν καλό δίαυλο για να αγοράσουν και να πουλήσουν κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mark Mobius, της Mobius Capital Partners.
«Υπάρχει πάντοτε η ευκαιρία να εισέλθουμε στην Κίνα μέσω του Χονγκ Κονγκ και αυτή η αντίληψη δεν πρόκειται να πάψει να υφίσταται», δήλωσε ο Mobius στο CNBC.

Το Χονγκ Κονγκ είναι κορυφαία αγορά για εισόδους εταιριών
Το Χονγκ Κονγκ φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του ως κορυφαία αγορά για νέες εισόδους μετοχών και εγγραφές εταιριών παγκοσμίως.

CH 20191226_global_stock_listings.png
Αυτό το οφείλει κυρίως στη δευτερεύουσα εισαγωγή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba και στην αρχική δημόσια προσφορά μετοχών για τις αγορές Ασίας - Ειρηνικού από την κορυφαία επιχείρηση ζυθοποιίας Budweiser, η οποία βοήθησε την πόλη να ξεπεράσει τα ανταγωνιστικά χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και την ηπειρωτική Κίνα.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης