Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Αναγκαία τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για τις τράπεζες – Στήριγμα σε περιόδους κρίσης

BIS: Αναγκαία τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για τις τράπεζες – Στήριγμα σε περιόδους κρίσης
Μέσω της διατήρησης των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» οι τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και σε περιόδους κρίσης, τονίζει η BIS
Την ανάγκη οι τράπεζες να διατηρούν υψηλά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» (capital buffers) προκειμένου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, τονίζει σε report της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Σημειώνεται ότι η διατήρηση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και σύμφωνα με τη BIS, έχει τους ακόλουθους στόχους:

- απορρόφηση των απωλειών σε περιόδους κρίσης και
- διατήρηση της παροχής βασικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην οικονομία κατά τη διάρκεια υφέσεων, με παράλληλη προστασία των τραπεζών.

Η BIS επισημαίνει ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι παράγοντες των αγορών θα πρέπει να θεωρούν ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα που καθορίζονται στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ είναι χρήσιμα για την απορρόφηση ζημιών και τη διατήρηση των δανείων στην πραγματική οικονομία.
Στην πράξη, τα αποθέματα κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ακόλουθο τρόπο:
 
- οι τράπεζες που υπόκεινται σε ρυθμιστικούς ελέγχους δεν θεωρείται ότι παραβιάζουν τις ελάχιστες ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις τους ως αποτέλεσμα της χρήσης των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» τους
- οι τράπεζες που απορροφούν τα αποθέματά τους θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περιορισμού της διανομής που καθορίζεται στο πλαίσιο της Βασιλείας III και
- οι εποπτικές αρχές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλουν χρονικά όρια στις τράπεζες που λειτουργούν εντός του ρυθμιστικού εύρους, αλλά θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τα αποθέματα ασφαλείας σε κατάλληλο χρονικό διάστημα.
 
Ενώ η χρήση κεφαλαίων θα βοηθήσει τις τράπεζες να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στην πραγματική οικονομία, η BIS είναι της άποψης ότι οι τράπεζες θα πρέπει πάντα να επιδιώκουν την έγκαιρη «ανανέωση» της κεφαλαιακής τους δύναμης.
Εκτός από την οργανική παραγωγή κεφαλαίων, οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώκουν να προωθούν ενεργά τους πόρους κεφαλαίων εάν είναι απαραίτητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης