Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποκλεισμένες οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών από το ELA - Η Emporiki bank δίνει υψηλά επιτόκια καταθέσεων για να βελτιώσει το προφίλ ρευστότητας της - Υψηλά επιτόκια και από την Κύπρου

tags :
Αποκλεισμένες οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών από το ELA -  Η Emporiki bank δίνει υψηλά επιτόκια καταθέσεων για να βελτιώσει το προφίλ ρευστότητας της - Υψηλά επιτόκια και από την Κύπρου
Αποκλεισμένες από τη φθηνή ρευστότητα του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance) είναι οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να «αναγκάζονται» να αυξήσουν κατακόρυφα τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρουν. Τον εν λόγω λογαριασμό χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αναφέρει ότι ότι η Εμπορική Τράπεζα δεν επιτρέπεται να δανειστεί από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) γιατί είναι θυγατρική ξένου ομίλου. Άρα δε δικαιούται πρόσβαση στις ίδιες πηγές ρευστότητας, όπως όλες οι Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι Γάλλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν.
Κύκλοι των εμπλεκομένων τραπεζών υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή λειτουργεί εναντίον τους, καθώς από τη μία οι εμπλεκόμενες τράπεζες συμμετείχαν κανονικά στο «κούρεμα» των ομολόγων, από την άλλη όμως δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε «φθηνό χρήμα» μέσω του ELA, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες που δεν είναι θυγατρικές ξένων
Αναλυτικότερα, κύκλοι της τράπεζας υποστηρίζουν  ότι η Εμπορική λειτουργεί στο ίδιο ασφυκτικό περιβάλλον με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ελλάδα και διερωτούνται γιατί η Εμπορική θα πρέπει να πληρώνει πιο ακριβά προκειμένου να διατηρήσει τα ίδια επίπεδα ρευστότητας. Και προσθέτουν ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεις τον ξένο επενδυτή σαν μια ανεξάντλητη πηγή χρημάτων. Σημειώνουν μάλιστα ότι η Credit Agricole έχει επενδύσει περίπου €4 δισ. στην Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα ενώ υποστηρίζουν ότι σταδιακά η γαλλική μητρική μειώνει τα κεφάλαια που διαθέτει για την ελληνική θυγατρική της.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η Emporiki να έχει ανεβάσει σημαντικά τα επιτόκια που δίνει για προθεσμιακές καταθέσεις. Η τράπεζα να διαθέτει μεταξύ άλλων την προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki Κάθε Μήνα». Το προϊόν έχει επιτόκιο που φτάνει έως και 5,55%. Η τράπεζα καταβάλει τους τόκους κάθε μήνα στον πελάτης της, ενώ το προϊόν διατίθεται για ποσά άνω των €50.000.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τράπεζας που πρόσφατα μπήκε στο «παιχνίδι» των υψηλών αποδόσεων είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία παράλληλα πρόσφατα άντλησε ποσό 594 εκατ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αξιόγραφο κεφαλαίου. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Κύπρου προσφέρει επιτόκιο 6% διάρκεια 9 ή 12 μηνών.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης