Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Αναβαθμίζει σε «BB-» την αξιολόγηση του ΟΠΑΠ - Σταθερό το outlook

tags :
Standard and Poor's: Αναβαθμίζει σε «BB-» την αξιολόγηση του ΟΠΑΠ - Σταθερό το outlook
Standard and Poor's: Αναβαθμίζει σε «BB-» τον ΟΠΑΠ - Σταθερό το outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε σε «BB-» την αξιολόγηση του ΟΠΑΠ, σταθερό το outlook.
Το ισχυρό brand του ΟΠΑΠ και οι αποκλειστικές της άδειες για την παροχή τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εκτίμησή της Standard and Poor's για την εταιρεία.
Ο ΟΠΑΠ διαθέτει επί του παρόντος άδειες εκμετάλλευσης VLTs έως το 2035, λοταρίες, αθλητικά στοιχήματα και online τυχερά παιχνίδια έως το 2030.
Η αποκλειστικότητα και η μακροπρόθεσμη η φύση αυτών των συμβάσεων ενισχύει την αξιολόγησή του οίκου αξιολόγησης για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ. Στο το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε ένα επικαιροποιημένο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των VLTs, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των VLTs που επιτρέπονται στην Ελλάδα από 35.000 σε 25.000 έως το τέλος του 2019, ενώ αυξάνεται η διάρκεια της άδειας από 10 σε 18 χρόνια.
Σύμφωνα με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο, ο ΟΠΑΠ θα λειτουργούσε άμεσα 16.500 VLTs ενώ οι υπεργολάβοι θα λειτουργούσαν 18.500 VLTs.
Ωστόσο, με το νέο πλαίσιο, ο ΟΠΑΠ θα λειτουργήσει άμεσα και τις 25.000 μηχανές VLTs.
Σε γενικές γραμμές, η Standard and Poor's εκτιμά ότι η αλλαγή αυτή είναι θετική για τον ΟΠΑΠ, διότι εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα για μια επιπλέον περίοδο και ενισχύει τη μακροπρόθεσμη επιχειρησικαή ικανότητα του ομίλου.
Ο ΟΠΑΠ σκοπεύει να λειτουργήσει περισσότερες από 20.000 VLTs έως το τέλος του 2018.
Παράλληλα η Standard and Poor's αναγνωρίζει επίσης το σημαντικό EBITDA του ΟΠΑΠ ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες τυχερών παιχνιδιών όπως η Intralot, Gamenet και SnaiTech και την ικανότητά του ΟΠΑΠ να παράγει υψηλά λειτουργικά κέρδη, χάρη στους συνεχείς ελέγχους κόστους σε διάφορες επιχειρηματικές γραμμές.
Το 95% περίπου του EBITDA του ΟΠΑΠ προέρχεται από την Ελλάδα, σε σύγκριση με την Intralot (μια άλλη ελληνική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, της οποίας σχεδόν όλα τα έσοδά προέρχνται εκτός της Ελλάδας).
Αυτό η Standard and Poor's το εκτιμά πως είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ, δεδομένου του υψηλού επιπέδου
έκθεσή τους σε μια αγορά η οποία ιστορικά ήταν πολύ ασταθής.
Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν από τους υψηλότερους φόρους παιχνιδιών στην Ευρώπη (35% πάνω από ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών), τα οποία αυξήθηκαν το 2016 από 29%.
Παρά το γεγονός πως η Standard and Poor's δε θεωρεί πιθανή μια περαιτέρω αύξηση του φόρου, εκτιμά πως μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν αυξήσεις στη φορολογία, γεγονός που θα μπορούσε να είναι αρνητικό και να επηρεάσει το περιθώριο EBITDA του ΟΠΑΠ, εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στη φορολογία.
Στο τέλος του 2017, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 4%, ενώ το περιθώριο EBITDA μειώθηκε στο 21% από 22% λόγω υψηλότερων εξόδων πληροφορικής και εμπορίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη VLTs.
Ως αποτέλεσμα με την έκδοσης ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ και τη σύναψη άλλων νέων τραπεζικών δανείων, το ακαθάριστο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ
κατά τη διάρκεια του 2017, οδηγώντας σε λόγο χρέους προς EBITDA 2,2 φορές.
Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου (Q1) 2018 σημείωσαν άνοδο 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε περίπου 23% χάρη στην εφαρμογή ελέγχου κόστους.
Εκτός από το αυξημένο EBITDA, ο ΟΠΑΠ επέστρεψε πρόσφατα 75 εκατ. ευρώ τραπεζικών δανείων, οδηγώντας σε αναμενόμενη μόχλευση 1,7 φορές έως το τέλος του 2018.
Στην εκτίμησή της για την πιστωτική ποιότητα του ΟΠΑΠ η Standard and Poor's ενσωματώνει την άποψή μας για την επιθετική οικονομική πολιτική της εταιρείας, δεδομένου ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών της  για τη διανομή μερίσματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αρνητική
διακριτικής ταμειακής ροής (DCF) προς χρέος με βάση το σταθμισμένο μέσο όρο.

Το βασικό σενάριο της Standard and Poor's για τον ΟΠΑΠ υποθέτει:

-Αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2% το 2018 και 2,7% το 2019 και μείωση της ανεργίας κάτω από 22%.
Αυτές οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην αύξηση των εσόδων του ΟΠΑΠ κατά τα επόμενα δύο χρόνιαμε τρία χρόνια.
-Αύξηση των εσόδων κατά 10% περίπου το 2018 και 7% -8% το 2019, κυρίως από την ανάπτυξη των 25.000 VLTs, τα οποία αναμένουμε ότι θα λειτουργήσουν από το τέλος του 2019.
-Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA αυξήθηκε το 2018 σε περίπου 23% χάρη στο ελέγχους κόστους που εφαρμόζονται σε διαφορετικά επιχειρηματικά τμήματα.
-Οι μεταβολές του κεφαλαίου κίνησης είναι αρκετά ουδέτερες κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
-Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 60 εκατ. ευρώ το 2018 σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη των VLTs, ενώ αναμένουμε ότι το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί περίπου στα     20 εκατ. ευρώ το 2019.
-Μερίσματα ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ για το 2018 και 320 εκατ. - 340 εκατ. Ευρώ για το 2019, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της μερισματικής πολιτικής της εταιρίας.
-Δεν υπάρχει περαιτέρω αποπληρωμή του χρέους, εκτός από τα 75 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν στο α' εξάμηνο του 2018.

Με βάση αυτές τις υποθέσεις, η Standard and Poor's καταλήγει στα ακόλουθα:

-Προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA 1,7 φορές το 2018, μειούμενο σε περίπου 1,4 φορές από το 2019 και μετά.
-Προσαρμοσμένο FOCF προς χρέος 31% -33% το 2018, αυξανόμενο πάνω από 45% το 2019.
-Προσαρμοσμένο DCF προς χρέος 5% -7% το 2018, αλλά ελαφρώς αρνητικό από το 2019 και μετά.

Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία της Standard and Poor's ότι ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να έχει καλές λειτουργικές επιδόσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες, με τα έσοδα να αυξάνονται περίπου 10% και το περιθώριο EBITDA αυξάνεται σε περίπου 23%.
Αυτό θα είναι κυρίως λόγω της προοδευτικής ανάπτυξης των VLTs, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει αναλογία χρέους προς EBITDA 1,6 φορές -1,8 φορές.
Η βασική μας υπόθεση προβλέπει επίσης αυτό η φερεγγυότητα της μητρικής εταιρείας, της Sazka Group, θα παραμείνει αμετάβλητη κατά την ίδια περίοδο και ότι οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας θα είναι θετικές για τον ΟΠΑΠ.
Η Standard and Poor's αναφέρει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη βαθμολογία για τον ΟΠΑΠ αν η εκτίμησή της για τη μητρική εταιρεία Czech
Republic-based Sazka Group βελτιωθεί.
Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις του ΟΠΑΠ σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, οδηγώντας σε ένα προσαρμοσμένο δείκτη χρέους προς EBITDA κάτω από 2 φορές και επαρκή ρευστότητα σύμφωνα με το βασικό της σενάριο.
Η Standard and Poor's θα μπορούσε να εξετάσουμε μια μείωση της αξιολίγησης εάν υπάρξει επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της μητρικής του ΟΠΑΠ λόγω λειτουργικών αποτυχιών ή αύξησης της μόχλευσης.
Θα μπορούσαμε επίσης να μειώσουμε την αξιολόγησή μας στον ΟΠΑΠ εάν η πιθανότητα της Ελλάδας να αποχωρήσει από την ΕΕ αυξηθεί και πάλι σε πάνω από το ένα στα τρία, αν είναι ουσιαστικά ασθενέστερες οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και επηρεάσουν σημαντικά τη ρευστότητα του ΟΠΑΠ από το βασικό σενάριο της Standard and Poor's, ή αν ο ΟΠΑΠ έχει πραγματοποιήσει μια αρκετά σημαντική συγχώνευση ή εξαγορά που θα οδηγήσει σε αναπροσαρμοσμένη αναλογία χρέους προς EBITDA άνω των 3,0x (φορές).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης