Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια τράπεζα: Οι επτά από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2018 είναι στην Αφρική

Παγκόσμια τράπεζα: Οι επτά από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2018 είναι στην Αφρική
Παγκόσμια τράπεζα: Οι επτά από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2018 είναι στην Αφρική
Το 2018 θα είναι ένα καλό έτος για τις οικονομίες των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 3,2% για το 2018, από 2,4% το 2017.
Προβλέπει επίσης ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη για το 2019 στο 3,5%.
Ως συνήθως, μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να βασίζεται στη βελτίωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και στην εκτέλεση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Αλλά όλα αυτά είναι αρκετά ισορροπημένα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και η συνεχιζόμενη διαχείριση του χρέους από ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να επαναφέρουν σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης τις χώρες της περιοχής.
Η ανάπτυξη της περιοχής είναι υψηλότερη, στο 5%, εάν αποκλειστούν οι τρεις μεγάλες οικονομίες, της Νιγηρίας, της Αγκόλα και της Νότιας Αφρικής.
Οι δύο πρώτες χώρες, ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου της ηπείρου, θα πρέπει να δουν αύξηση της οικονομικής τους ανάπτυξης καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν περαιτέρω μέσα στο 2018.
Η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκε στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό είναι καλή είδηση για την επανεκλογή του Προέδρου Buhari το 2019 στη Νιγηρία και για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του νέου προέδρου Lourenço της Αγκόλα - μετά από 38 χρόνια προεδρίας dos Santos.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η οικονομία της Νότιας Αφρικής θα αναπτυχθεί 1,1% το 2018 σε σύγκριση με 0,8% το 2017, ενώ η οικονομία της Νιγηρίας θα αναπτυχθεί κατά 2,5% από 1% το 2017.
Η Αγκόλα για το 2018 θα καταγράψει ανάπτυξη 1,6%.
Αυτές οι μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν να χάσουν μια δεκαετία αν οι πολιτικοί δεν εφαρμόσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να μετατοπίσουν το μοντέλο ανάπτυξης από την υπερβολική εξάρτησή τους από το πετρέλαιο για την Αγκόλα και τη Νιγηρία και στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που πολλά κληρονομήθηκαν από την εποχή του απαρτχάιντ.
Οι περισσότερες από τις κορυφαίες σε ανάπτυξη χώρες το 2018 είναι οικονομίες αυτές που δεν βασίζονται στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Πρώτη με ανάπτυξη 8,3% είναι η Γκάνα, η οποία οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η Αιθιοπία με ανάπτυξη 8,2%, στην Ακτή του Ελεφαντοστού 7,2%, Τζιμπουτί 7%, Σενεγάλη 6,9% και η Τανζανία 6,8%.
Η Αφρική έχει έξι από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου το 2018, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.



Σύννεφα στον ορίζοντα

Ωστόσο, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ινστιτούτο Brookings προειδοποιούν ότι πολλές από τις οικονομίες της περιοχής - ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το ρυθμό ανάπτυξής τους, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση του χρέους το 2018.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, το έκανε αυτό σαφές σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο 2017.
Το δημόσιο χρέος προσεγγίζει κρίσιμα επίπεδα σε ορισμένες χώρες της περιοχής, αναφέρει το Ινστιτούτο Brookings.
Το χρέος ανερχόταν στο 56% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2017 έναντι 40% το 2013.
Παράλληλα αυξήθηκε άνω του 25% στις χώρες που η οικονομία τους εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου το 2017.
Όπως και η C. Lagarde, έτσι και το ινστιτούτο Brookings εκτιμά ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές από τις Κεντρικές Τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά τους προσεχείς μήνες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στις αφρικανικές οικονομίες τόσο με τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες όσο και με το υπάρχον και το μελλοντικό χρέος να γίνεται πλέον ακριβότερο.
Μεταξύ αρκετών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το ινστιτούτο Brookings υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση των φορολογικών εσόδων.
Ενώ ο μέσος όρος των φορολογικών εσόδων των χωρών του ΟΟΣΑ προς το ΑΕΠ είναι 24%, στην Αφρική είναι μόλις 15%.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι πολλές από τις οικονομίες της περιοχής κυριαρχούνται από τη λεγόμενη παραοικονομία, κάτι που σημαίνει επίσης ότι υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο για ανάπτυξη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης