Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Χωρίς ελάφρυνση στο χρέος, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει το clean exit από τα Μνημόνια

tags :
HSBC: Χωρίς ελάφρυνση στο χρέος, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει το clean exit από τα Μνημόνια
Η Ελλάδα οδεύει επιτυχώς προς την έξοδο από τα Μνημόνια – Σειρά των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους
Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, το 2018, η χώρα μπορεί τελικά να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης (clean exit).
Αυτό αναφέρει στη σημερινή 9σέλιδη ανάλυσή της η HSBC, υπό τον τίτλο "A different kind of Grexit - Could Greece exit its bailout programme in 2018?" (ένα διαφορετικό Grexit - Μπορεί η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, και στην οποία η HSBC παραδέχεται ότι μια «καθαρή» έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη δεν παρέχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα

Για αρκετά χρόνια, υπήρξε ανησυχία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αλλά, έχοντας επανέλθει στην αγορά το 2017, το 2018 θα μπορούσε να είναι έτος εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, και 9 υπουργούς Οικονομικών.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφώνησαν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Πλέον αναμένεται να νομοθετηθούν στην ελληνική Βουλή όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να εκτιμάται ότι θα επικυρώσει την αξιολόγηση.
Με βάση τα παραπάνω, θα απομείνει μια αξιολόγηση πριν από το τέλος του προγράμματος, που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη δείχνει να λαμβάνει ταχύτητα, με πιθανότατα την Ελλάδα να απολαμβάνει την καλύτερη οικονομική απόδοση της τελευταίας 10ετίας.
Το 2018 αναμένεται ισχυρότερη ανάπτυξη.
Παράλληλα, πέρυσι, η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές (αν και μέχρι στιγμής αντάλλαξε κυρίως υφιστάμενα ομόλογα) με τις αποδόσεις στα 0ετή ελληνικά ομόλογα να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, πριν από τη διάσωση.
Αυτό συνέβη με σχεδόν καμία βοήθεια από την ευρωζώνη, η οποία έχει προσφέρει πολύ λίγα για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να αποκλείεται από την ΕΚΤ στο πρόγραμμα QE.



Μια βιώσιμη στρατηγική εξόδου απαιτεί στήριξη της ευρωζώνης

Με την εφαρμογή του προγράμματος σε μεγάλο βαθμό και μόνο μερικές ενέργειες να έχουν μετατεθεί για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, φαίνεται εύλογο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγεί με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος.
Για να μπορεί να επιτύχει μια "καθαρή" έξοδο - δηλαδή χωρίς πρόγραμμα παρακολούθησης (ακόμη και προληπτικό) - η Ελλάδα πρέπει να έχει αρκετά αποθέματα μετρητών για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της τον επόμενο χρόνο.
Έτσι, μια «καθαρή» έξοδος μπορεί να είναι εφικτή, τουλάχιστον για μια περίοδο.
Αλλά ένα προληπτικό πρόγραμμα ή τουλάχιστον μια «ενισχυμένη» παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα μπορεί να διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Θα αυξήσει επίσης τις πιθανότητες πρόσβασης της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.
Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να ξανακερδίσει την πρόσβασή της στην αγορά.
Η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας (180% του ΑΕΠ) καθιστά ευάλωτη τη χώρα ακόμη και σε μια μέτρια αύξηση των αποδόσεων.



Στηριζόμενη στις αγορές με το σημερινό επιτόκιο, και όχι στα ευνοϊκά δάνεια της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει την βιωσιμότητα του χρέους σε κίνδυνο.
Με την πάροδο του χρόνου οι επενδυτές ενδέχεται να ανησυχούν ξανά για μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.
Γι' αυτό το λόγο, μια βιώσιμη στρατηγική εξόδου απαιτεί από την ευρωζώνη να δώσει ουσιαστικά και αξιόπιστα ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος,  συμπεριλαμβανομένων και των αυτόματων επεκτάσεων ληκτότητας και των μεγαλύτερων περιόδων χάριτος.



Η μείωση του χρέους από την ευρωζώνη είναι πρωταρχικής σημασίας

Η ανάλυση της HSBC δείχνει ότι, χωρίς την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα αποτύχει να ικανοποιήσει την απαίτηση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ (δηλαδή τις μέγιστες ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της στο 15-20% του ΑΕΠ).
Επιπλέον, κάτω από ορισμένες λογικές υποθέσεις όσον αφορά την ανάπτυξη, καθώς και με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούλιο, το χρέος της Ελλάδας δεν θα σταθεροποιηθεί, καθώς τα φτηνά δάνεια της ευρωζώνης αντικαθίστανται από ακριβότερα ομόλογα.
Τον περασμένο Ιούλιο, η ευρωζώνη συμφώνησε με ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο τέλος του έτους.
Η ακριβής οριστικοποίηση των μέτων θα επιβεβαιωθεί μόνο στο τέλος του προγράμματος με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ.
Η DSA της HSBC προτείνει, για παράδειγμα, μια περαιτέρω περίοδο χάριτος, με παράταση λήξεως κατά 15 έτη, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τα κριτήρια του ΔΝΤ και την σταθεροποίηση της μείωσης.
Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω στη βιωσιμότητα, δίνοντας εξασφάλιση στους επενδυτές έναντι πιθανών απογοητεύσεων από την πορεία του ΑΕΠ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης