Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Ελλάδα θυμίζει η οικονομία των ΗΠΑ - Τα ομόλογα να υποβαθμιστούν σε junk

Marketwatch: Ελλάδα θυμίζει η οικονομία των ΗΠΑ - Τα ομόλογα να υποβαθμιστούν σε junk
Οι ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν με το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται στα 500 δισ. δολάρια
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο αρθρογράφος του Marketwatch, Peter Morici.
Όπως υποστηρίζει, αν τα προβλήματα των ΗΠΑ αφορούσαν κάποια άλλη χώρα, τα ομόλογά της θα έπρεπε να υποβαθμιστούν στην κατηγορία junk (σκουπίδια).
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ όπως και της Ελλάδας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αργή ανάπτυξη, τη «φούσκα» στο κράτος πρόνοιας (με ένα εξαιρετικά αναποτελεσματικό σύστημα υγείας), αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος.
Τα δικαιώματα και οι πληρωμές τόκων καταναλώνουν πλέον πάνω από το 60% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, έως το 2027 το ποσοστό θα εκτοξευτεί στο 100%.
Μπορεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αποταμιεύουν, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των ομοσπονδιακών υποχρεώσεων, σύμφωνα με το Marketwatch.
Το έθνος καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει, με το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται στα 500 δισ. δολάρια.
Βέβαια το δολάριο είναι το αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν χρήμα για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Ωστόσο αυτή η δυνατότητα έχει δημιουργήσει μια λανθασμένη αντίληψη ασφάλειας μεταξύ των πολιτικών αλλά και των περισσότερων οικονομολόγων, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ο εκτροχιασμός θα αποφευχθεί μόνο μέσω της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και του περιορισμού των ομοσπονδιακών δαπανών.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν συνεργασίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.
Οι Δημοκρατικοί ωστόσο είναι πιθανό να αντισταθούν στον περιορισμό των δαπανών.
Οι ξένες κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές δεν έχουν απεριόριστη όρεξη για δολάρια ΗΠΑ και αμερικανικά ομόλογα.
Αν το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος Donald Trump δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους,  δεν ενταθούν, το αμερικανικό Δημόσιο θα εκδώσει περισσότερα νέα ομόλογα κατά την επόμενη δεκαετία από όσα τείνουν να απορροφήσουν οι  ξένοι ιδιώτες επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες.
Η πληθώρα δολαρίων σε κυκλοφορία, μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα πληθωρισμό, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει φόβους ότι οι τιμές θα οδηγηθούν εκτός ελέγχου.
Καθώς η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ξοδεύει και να δανείζεται το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να προσφέρει υψηλότερα επιτόκια για τα νέα ομόλογα 20ετούς και 30ετούς διάρκειας.
Το ρίσκο στο επιτόκιο καθιστά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα αμερικανικά ομόλογα μη ελκυστικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης