Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για την Attica Bank η συμφωνία με την Aldridge EDC για τα NPLs

Moody's: Credit Positive για την Attica Bank η συμφωνία με την Aldridge EDC για τα NPLs
Η απόφαση για την πώληση των NPLs εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ που έμεναν ακάλυπτες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015
Ως μία θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Positive») της Attica Bank αποτιμά τη συμφωνία (η οποία και εγκρίθηκε από τη Γ.Σ.) για υλοποίηση του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας (ύψους 1,33 δισ. ευρώ) από την Aldridge EDC αλλά και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της Α.Μ.Κ. με κεφαλαιακή ενίσχυση CET1, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Η απόφαση για την πώληση των NPLs εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ που έμεναν ακάλυπτες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Το Fund Aldridge ανέλαβε να διαχειρισθεί τα καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια και ένα μικρό μέρος στεγαστικών δανείων που φθάνει στο 8% του συνόλου, εκ των οποίων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία ή ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικές ομάδες.
Το χαρτοφυλάκιο του 1,3 δις ευρώ φεύγει από τα λογιστικά βιβλία της τράπεζας και το αναλαμβάνει η εταιρεία SPV με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα υλοποιήσει τη Σύμβαση διαχείρισης Απαιτήσεων επταετούς διάρκειας που μπορεί να επεκταθεί για τρία χρόνια.
Η Attica Bank ίδρυσε την εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Ε.Δ.Α.Μ.Ε.Δ) (AMC) με την επωνυμία «Θεά Άρτεμις».
Ο ξένος επενδυτής ως μέτοχος της εταιρείας (AMC) μπορεί να εισπράξει το 80% των εσόδων από τη διαχείριση των δανείων και το υπόλοιπο 20% ανήκει στην Attica Bank.
Η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιοδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του Senior Ομολόγου ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ.
Η Moody's επισημαίνει ότι, σύμφωνα με εκτίμηση της ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2015, η Attica Bank είχε κεφαλαιακό έλλειμμα της 857 εκατ. ευρώ κάτω από το βασικό σενάριο και 1,021 δισ. μέσα σε δυσμενές σενάριο.
Αυτά τα κεφαλαιακά ελλείμματα μειώθηκαν στα 584 εκατ. για το βασικό σενάριο και στα 749 εκατ. για το δυσμενές, μετά την έγκριση ορισμένων κεφαλαιακών μέτρων.
Η Attica προέβη σε Α.Μ.Κ. 681 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, μειώνοντας το έλλειμμα στα 68 εκατ. για το δυσμενές σενάριο.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 τον Δεκέμβριο 2016 αυξήθηκε στο 14,8%, από μόλις 6,1% τον Μάρτιο του 2015.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα θα καλυφθεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την AEDC, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, με τον CET1 να φτάνει το 17%.
Ωστόσο, διευκρινίζει η Moody's, το 75% του δείκτη core tier 1 αφορά αναβαλλόμενη φορολογία DTA και DTC.
Ο οίκος θεωρεί πως η Attica Bank διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ήτοι 60,8% του χαρτοφυλακίου της τον Δεκέμβριο 2016.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης