Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Στάσιμος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2017

Eurobank: Στάσιμος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2017
Οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου σημείωσαν μηνιαία αύξηση της τάξης των +0,7 και +3,1 ΜΔ αντίστοιχα
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε στάσιμος στις 95,1 μονάδες δείκτη (ΜΔ) - υψηλό 21 μηνών - τον Ιανουάριο 2017.
Οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου σημείωσαν μηνιαία αύξηση της τάξης των +0,7 και +3,1 ΜΔ αντίστοιχα.
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι τομείς των υπηρεσιών, του καταναλωτή και των κατασκευών, καθώς κατέγραψαν πτώση της τάξης των -0,1, -3,4 και -1,3 ΜΔ αντίστοιχα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσιάζει θετική συσχέτιση με την ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, ήτοι με το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς ενσωματώνει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον.
Όπως αποτυπώνεται στο Σχήμα 1.β, ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια θετική ένδειξη για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 4ο τρίμηνο 2016 (αναμένουμε θετική ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, ωστόσο μικρότερη του αντίστοιχου μεγέθους το 3ο τρίμηνο 2016, ήτοι +1,8%).
Εντούτοις, η στασιμότητα του εν λόγω δείκτη τον Ιανουάριο 2017, παράλληλα με την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή σε χαμηλό 5 μηνών προκαλεί προβληματισμό για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2017.
Αναμφισβήτητα, τα εγχώρια μακροοικονομικά-μικροοικονομικά στοιχεία παρουσίασαν βελτίωση το 2ο εξάμηνο 2016 (π.χ. θετική τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο και το 3ο τρίμηνο 2016, ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, ανάκαμψη του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο, σχετικά μικρή βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κ.α.).
Η εν λόγω θετική εξέλιξη αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο στο τελικό μέγεθος του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (εκτίμηση Eurobank Research +0,3% σε σύγκριση με -0,3% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για το 2016 όσο και στο αντίστοιχο μέγεθος για το 2017 (θετική επίδραση βάσης).
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι στην περίπτωση που καταγραφεί σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τότε, αυξάνεται η πιθανότητα να «χαθεί» η δυναμική των τελευταίων μηνών, να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην παγίδα στασιμότητας των τελευταίων ετών.
Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια (μηνιαία) αύξηση (μείωση) +3,5% (-0,2%) το Νοέμβριο 2016 από +2,2% (+0,5%) τον Οκτώβριο 2016.
Το αντίστοιχο μέγεθος σε όρους μέσου 3 και 12 μηνών ήταν +2,6% και -0,4% αντίστοιχα.
Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση τους δύο πρώτους μήνες του 4ου τριμήνου 2016.
Πιο αναλυτικά, η ετήσια μεταβολή της εν λόγω μεταβλητής διαμορφώθηκε στα +€80,8 εκατ. (σε ονομαστικούς όρους) από μείωση -€977,7 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2016.
Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια μείωση -€1.163,0 εκατ.
Ο τομέας των υπηρεσιών είχε αρνητική συνεισφορά της τάξης των -€1.847,2 εκατ. ενώ ο αντίστοιχος των αγαθών είχε θετική συνεισφορά της τάξης των +€684,2 εκατ.
Στον Πίνακα 1 παραθέτουμε τα αναλυτικά στοιχεία των ετήσιων μεταβολών του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016.
Για το σύνολο του έτους (2016), ο εξωτερικός τομέα αναμένεται να έχει αρνητική συνεισφορά στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:

















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης