Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τα μαθήματα της Bundesbank προς την ΕΚΤ για την ανάκτηση του δημόσιου σεβασμού

Bloomberg: Τα μαθήματα της Bundesbank προς την ΕΚΤ για την ανάκτηση του δημόσιου σεβασμού
Η Γερμανική Κεντρική τράπεζα έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτική της ΕΚΤ, που θεωρείται "τέκνο" της 
Τα 60 της χρόνια συμπληρώνει φέτος η Γερμανική Bundesbank με το Bloomberg να σχολιάζει σε δημοσίευμα του, ότι «θα μπορούσε να δώσει μαθήματα ανάκτησης του δημόσιου σεβασμού στην κατά πολύ νεώτερη του Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ενώ τα δύο θεσμικά όργανα που εδρεύουν στη Φρανκφούρτη δεν συνεργάζονται συχνά, υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ τους.
Η ΕΚΤ είχε σκόπιμα εμποτιστεί από το πνεύμα της Γερμανικής Κεντρικής τράπεζας, ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού της οποίας πέρασε στην ΕΚΤ, πριν από 19 χρόνια, όταν και δημιουργήθηκε.
Επιπλέον, πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ θυμίζουν επεισόδια στη γερμανική νομισματική ιστορία - ένα σημείο που συχνά λαμβάνεται ως ειρωνεία όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ασκεί κριτική στο νόμισμα το οποίο κηδεμονεύει.
Παρότι στη θεωρία, ο πρόεδρος της Bundesbank δεν έχει λόγο στην πολιτική των επιτοκίων της ΕΚΤ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τα 25 μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ, καθώς ο Jens Weidmann δεν έχει καν δικαίωμα ψήφου στην συνεδρίαση την Πέμπτης στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν.
Στην πράξη, η Bundesbank συχνά ασκεί κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ, τους τρόπους διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας του ευρώ στην ευρωζώνη.
Και τέλος υπάρχει και η δημόσια αξιοπιστία για τη οποία η ΕΚΤ παλεύει τον τελευταίο καιρό να διατηρήσει.
«Φήμη, κύρος και εμπειρία στη διατήρηση σταθερών τιμών είναι πραγματικά αυτό που κάνει τη Bundesbank διαφορετική από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Emmanuel Mourlon-Druol, καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
«Η επιτυχής καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν πραγματικά η εμμονή της Bundesbank, με τους γερμανούς πολίτες να τη στηρίζουν. Κατά συνέπεια, αυτό αποτέλεσε και την προτεραιότητα στο σχεδιασμό της ΕΚΤ».
Αυτό που ωστόσο αποτελεί στόχο για την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, στην επέτειο των 60 χρόνων ύπαρξης της είναι να πείσει για την ανεξαρτησία της από την ισχυρή Γερμανική Βουλή καθώς έχει συχνά σχολιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης